logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3456043

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

DSCF1458Гоце Делчев е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до река Места. Градът е административен център на Община Гоце Делчев. До 1951 година името на града е Неврокоп. Населението на община Гоце Делчев при последното преброяване е 32 784 жители, от тях 50.5% са жени. Гъстотата на населението в общината е 103.8 души на кв.км., което е доста над средното за страната /71,8 души на кв.м./. От общия брой на населението 20 533 души живеят в гр. Гоце Делчев. В селата живеят 12 251 жители, което прави 37% от общото население.


През последните години се забелязва тенденция за намаляване броя на населението, свързано преди всичко с изселванията в съседна Гърция, Испания и Португалия. Това се отнася преди всичко за селата. Както и към по-големите градове в България. В същото време се наблюдава тенденция за увеличаване броя на населението в гр.Гоце Делчев, дължащо се на приток на хора от селата.


DSCF1525Град Гоце Делчев е център на Неврокопската епархия със седалище в град Неврокоп (Гоце Делчев) и архиерейски наместничества в Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Петрич е на шесто място сред 12те епархии на Българската православна църква. Гоце Делчев е център и на районното мюфтийство за Област Благоевград.


Гоцеделчевската община предлага изключително разнообразни места за любителите на природата. Край брега на Делчевска река се намира природната забележителност Чинарбей (500 г., 24 м височина). На 1.5 км западно от град Гоце Делчев растат вековните кестенови дървета Близнаците. Рибарникът край р. Места (3 км по шосе и 2 км по черен път в североизточна посока) предлага атрактивни занимания и консумация в специализирания рибен ресторант.

 
Община Гоце Делчев има сериозни завоевания в областта на спорта. Най-популярни са спортовете футбол, хандбал, борба, баскетбол и лека атлетика. Футболът е застъпен във всички възрастови групи. Общият брой на включените в различните отбори е повече от 120 състезатели.


Мъжкият отбор на “Пирин” е традиционен участник във “Б” Професионална футболна лига, а юношеските и детски отбори се състезават в съответните областни и югозападни групи.


От 2005 година функционира и женски футболен отбор. Хандбалът е с най-добри постижения. Отборите от всички възрастови групи са сред най-добрите в страната. Мъжкият отбор вече трета година се състезава в елитната група, като през състезателната 2002/2003 година постигна най-големия успех - спечели купата на България.

ПФК “Пирин” гр. Гоце Делчев, участник в Западната “Б” ПФЛ