logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3462995

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Броят на черквите в района е 35, от които 4 са в град Гоце Делчев.

С уникалната си архитектура, изключително наситена вътрешна украса (стенописи, икони, дърворезба) и ритуали, черквите са интересни туристически обекти.

cherkvi_i_manastiri_1Църквата "Свети архангел Михаил" (1811 г.) е забележителна със старите царски двери, включени в иконостасната композиция, апликираните, богато украсени с дърворезба тавани и 70 икони от 1881 г. на Серги Георгиев.

В църквата "Успение Богородично" (1838 г.) са изключително интересни рисуваният иконостас и майсторската дърворезба по царските двери и венчилката, икони от видни представители на Банската художествена школа.

В района на град Гоце Делчев се намират 3 манастира.

Това са изключително интересни обекти с голям туристически потенциал поради богатата си история, уникална архитектура и вътрешна уредба.

На 3 км от града се намират манастирът "Света Богородица" от 1888 г. и останките от средновековната крепост Момина кула.

Град Гоце Делчев е център на Неврокопската митрополия, която обхваща цяла Благоевградска област. Тук е и седалището на Неврокопския митрополит Натанаил.

Част от атмосферата на града са възрожденският архитектурен комплекс на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част по ул."Христо Ботев", "Търговска" и "Иван Вазов", занаятчийските работилнички по ул. "Звънчарска".

cherkvi_i_manastiri_2