logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3399058

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Спорт

Треньорът на хандбалния “Пирин“(ГД) Николай Пиргов: Битката в шампионата тази година ще бъде много интересна

1 11 765x510

Интервю с треньора на вицешампиона "Пирин" (Гоце Делчев) Николай Пиргов за бъдещите планове и предстоящите мачове в елита.

Главният треньор на „Пирин“ (Гоце Делчев) Николай Пиргов ще бъде начело на тима в четвъртия му сезон след завръщането в хандбалната ни „А“ група.

Тази година неврокопчани станаха вицешампиони за втори път в историята си, след като БФХ реши да приеме за крайно класирането при прекратяването на първенството през март.  Интервю с Николай Пиргов за бъдещите планове и предстоящите мачове в елита.

Г-н Пиргов, ще бъде ли готов „Пирин“ за първия мач от новия сезон с „Локомотив“ (Мз) на 20 септември?

– Ще се постараем да сме готови. Наистина има много работа да се свърши, за да сме в добра кондиция за старта на шампионата. Вярно е, че можеше да бъде далеч по-дълга подготовката, а така също и че бяхме изненадани от обявеното намерение на общото събрание на федерацията да започнем две седмици по-рано от очакваното и обичайното. Налага се да наблегнем по-сериозно и да увеличим натоварването. Все пак след 6 месеца прекъсване пропуснатото трудно се наваксва и ще трябва да се работи по кондицията. Няма да бъде лесно и ако се наложи, ще компенсираме през първенството. Това е в сила не само за нас. Почти всички колеги си бяхме направили предварителни други планове, тъй като преди това информацията бе за по-късно започване. От БФХ мотивираха изтеглянето със сгъстения цикъл на отборите, които тази година са 11, а не 9, както през миналата. Така ще има повече време за подготовка на националите за европейското, което ще се проведе през февруари във Варна. Ще се съобразим с решението на администриращия орган. Това е за доброто на българския хандбал.

– Имаше и други новини, които май бяха далеч по-изненадващи, а безспорно бомбата бе хвърлена с отказа на шампиона „Локомотив“ (Вн) от „А“ група…

– Това със сигурност бе изненада за всички и макар да се чуваха подобни новини, малцина вярвахме, че може да се случи. То обаче стана факт и показва, че дори водещ отбор, когато неглижира собствената си школа, може да прекрати участие. Не е само финансирането, както бе анонсирано, причина за липсата на този клуб в българския хандбал, който е многократен шампион на страната, носител на купата на България и през последните 4 години диктуваше модата в първенството. Това бе тим, повечето от чиито състезатели играят заедно още от ранна детска възраст. С „Локомотив“ винаги можеше да се направят мачове на много високо ниво. Но е факт, че скъсаната връзка с ДЮШ изигра лоша шега.

– Станахте за втори път вицешампион на България, макар че не се случи по обичайния път. Не съжалявате ли, че по този начин завърши първенството?

– Факт е, че станахме вицешампиони на страната за втори път в историята си, макар и с непълна реализация на обичайния ред. Що се отнася до съжалението, което всъщност ми е задавано като въпрос неведнъж и крие подтекста, че не сме могли да играем с „Локомотив“ (Вн), за да ги бием отново, то мога да кажа, че не е сигурно дали щяхме непременно да ги победим. Съжалявам, че не завършихме шампионата, след като ни предстояха мачове не само с варненци, а и с други отбори, които със сигурност щяха да бъдат интересни и емоционални.

– След като диктаторът в родния шампионат изчезна, атакувате ли титлата?

– Вярно е, че „Локомотив“ няма да играе, но не бива да се игнорират останалите отбори. Не бих си позволил да изключвам от борбата „Чардафон“, „Добруджа“, „Осъм“, „Локомотив“ (ГО), където има много млади и амбициозни състезатели, „Шумен“, който се завръща в елита и привлече немалко играчи на „Локомотив“ (Вн) и т. н., и т. н. Битката тази година ще бъде много интересна и ще има доста кандидати за първенец на страната. Що се отнася до това дали ще атакуваме шампионската титла, предпочитам да не слагаме каруцата пред коня.

– В групата влязоха 3 нови тима?

– Два от тях са стари познайници в хандбала ни – „Левски“ се завръща след година прекъсване, а „Шумен“ бе шампион през 2010 г. „Локомотив“ (Мз) за  първи сезон е в елита. Всичко това говори, че се събужда нашият спорт и постепенно възвръща позиции. Това, че ще бъдем 11 вместо 9 отбора, както преди година, също е добро, особено за младите състезатели, които ще имат повече официални срещи, в които да трупат опит.

– Как ще протече подготовката на единствения елитен тим от Югозападна България – „Пирин“ (ГД)?

– Първите две седмици акцентираме върху физическата подготовка на нашия отбор. Важно е да внимаваме с нея, защото именно тя най-напред пострада по време на събитията след март месец във връзка с Ковид-19. За краткия срок мислим и за контроли, дори една да изиграем, ще бъде от полза. Проблем е, че отпада възможността за спаринг с нашите приятели от „Астраион“ (Струмица), заради коронавирусните мерки в България и Северна Македония. Удължаването на мерките за борба със заразата в Гърция на практика обезсмисля идеята за проверка с някой от тамошните тимове, след като за преминаването на границата ще трябва да плащаме тестове, а и пътят ни ще бъде удължен доста заради факта, че ще пътуваме през Кулата-Промахон. Трябва да се съсредоточим върху търсенето на съперници от България. Иначе, както и предишните години, така и през тази, ще се готвим на две места – в Гоце Делчев и София, където живеят основните части на нашите състезатели.

– Каква е ситуацията с кадровата осигуреност на „Пирин“?

– За момента единственият напускащ е Мирослав Владков, който реши да прекрати активната си състезателна дейност. Чест му прави, че обясни какви са мотивите му. Хубавото е, че Петър Симеонов и Веселин Христов размислиха и ще останат. Всички други от предния сезон продължават и през този. Чакам отговор от двама хандбалисти, с които сме водили разговори и са в полезрението ни. Имат представа какво можем да им предложим, но има неща, които трябва да уточнят самите те. Не само в професионален, но и в личен план. С отбора продължават да тренират момчетата от школата, които играха при мъжете и миналата година – Николай Атрев, Борислав Партенов, Боян Юсев… Имаме идеи да привлечем за тренировки с първия отбор и някои от по-младите, но за момента няма да играят в официални мачове, защото заедно с треньорския щаб смятаме, че им е нужно още натрупване не само на игрова практика, а и заякване в чисто физически план. От догодина ще могат да сработят добре с отбора и да играят пълноценно. Сега им предстои да се „очукат“, казано на спортен език, при старшата възраст, а след това ще се присъединят в мъжката формация.

– Как стоят нещата във финансов план?

– За момента мисля, че няма да имаме проблеми, но не трябва да изпадаме в прекалено самодоволство, имайки предвид коронакризата, която не е само в здравен план, а има и финансови измерения във всички сфери на живота. Така че ще трябва да бъдем максимално внимателни при харченето на средствата, за да мине всичко безпроблемно.

 

struma.bg

Иво Христов: Европа проглежда за Борисов благодаре...
Комин на барбекю подпали къща в Гърмен
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 25 Май 2024