logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3355554

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

dnevnik.bg Новини

21 Април 2024

Dnevnik.bg

Новини от страната

Водещата Комисия по регионално развитие в Европейския парламент одобри финансирането на газови проекти със средства от Фонда за справедлив преход, заяви Цветелина Пенкова

20191023 EP 094164A MDO 006 2

Гласуването е стратегически важно за България, за да постигне целите на Зеления пакт, смята българският евродепутат. 

Предложенията за Фонд за справедлив преход и Климатичен закон на Европейския съюз бяха окончателното гласувани във водещата Комисия по регионално развитие, която формира позицията на Европейския парламент. Двата доклада бяха приети   с 27 гласа „за“, 7 „против“ и 8 „въздържал се“ за Фонда за справедлив преход и 31 гласували „за“, 6 „против“ и 5 „въздържал се“ за Климатичния закон. Това съобщи, българският евродепутат Цветелина Пенкова,  която е член на Комисията по регионално развитие от Групата на социалистите в ЕП.

Благодарение на усилията на социалистите в ЕП, включително на членовете на Делегацията на българските социалисти, Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика, по околна среда, по транспорт и туризъм, също дадоха положителни становища по отношение на газовите проекти. След днешното финално гласуване от Комисията по регионално развитие, Парламентът предстои да гласува в пленарна зала започването на междуинституционалните преговори с Европейският съвет и Комисия.

Въпреки различните стартови позиции, отделните държави и политически групи се обединиха около компромис, който позволява средствата от Фонда за справедлив преход да се използват за инвестиции в инфраструктура и мощности, използващи природен газ.

„Като изкопаемо гориво, отделящо най-ниски въглеродни емисии, природният газ, ще ни помогне да осигурим по-чист въздух за нас и нашите деца. Смисълът на безпрецедентните средства, отделяни чрез Фонда за справедлив преход, е именно да помогне на регионите, които са най-силно зависими от изкопаеми горива и най-вече въглища, да модернизират своите производства и да трансформират своя икономически модел. С постигнатия компромис, Европейската комисията може да одобри териториални планове за справедлив преход на отделните държави, които включват инвестиции в дейности, свързани с природния газ. Един от заложените критерии за оценка на националните планове е до каква степен предложените проекти ще намалят енергийната бедност“, каза Цветелина Пенкова. И добави: „Инвестициите в природен газ ще имат висока добавена стойност и са стратегически за в бъдеще, защото вече изградената инфраструктура ще може да се използва и за енергийния носител на бъдещето – водорода.“

Цветелина Пенкова обясни, че е провела редица срещи с представители на различни браншови организации в България, които имат отношение по темата и според нея трансформацията вече е започнала.  „Въпросът, който стои пред нас, е не дали, а как най-добре ще съумеем да се адаптираме към нуждите на обществото с производства от следващо поколение, които не замърсяват околната среда“, допълни тя.

„За пореден път показахме, че ако сме обединени около обща кауза, ние, българските евродепутати, можем да защитим националния интерес. Очаквам подобно отношение и от българските власти, защото имаме нужда от единна позиция по важните приоритети за страната ни“, заключи Цветелина Пенкова.

logo SD white BG

 

Tийнейджъри откраднаха незаключен камион на мъж от...
Директорът на ПГ по МСС - Гоце Делчев Ангел Живков...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 21 Април 2024