logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3399099

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

dnevnik.bg Новини

25 Май 2024

Dnevnik.bg

Новини от страната

Цветелина Пенкова в Хасково: Когато отговорността към миграцията е по-голяма, финансовата подкрепа от ЕС също трябва да е по-голяма

Cvetelina.Penkova

Втората част от поредицата „Когато младите говорят…#EUphoria” се проведе в Хасково на 25 октомври 2021 г. Основна тема на събитието бе „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото“.

В рамките на конференцията се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител инж. Минко Ангелов, зам.-областните управители Виолета Желева и Мартин Узунов, Старши комисар Венцислав Кирчев, директор на ОД МВР – Хасково, водачът на листата на БСП за България в Хасково Владимир Маринов и представители на НПО сектора.

 „През последните години, въпросите и предизвикателствата, свързани с миграционните потоци, са една от ключовите и критични теми за Европа. Кризата с бежанците от 2015/2016 г. показа, че страните членки трудно могат да подходят еднакво към проблема, предвид националните специфики и трудностите, с които се сблъска всяка една от тях. Трябва да си дадем сметка, че хармонизацията на европейското законодателство не бива да бъде самоцел, а да доведе до установяването на стабилна и работеща европейска рамка.“, коментира евродепутатът Цветелина Пенкова. Тя допълни, че решенията следва да се взимат въз основа на европейските принципи, без да се пренебрегва общественият интерес.

„Солидарността и отговорността трябва да са пропорционални - колкото по – голяма е отговорността, толкова по – голяма трябва да бъде европейската солидарност. Колкото тежест се поема от България като външна граница, толкова по - адекватна и бърза трябва да бъде европейската подкрепа. България продължава да бъде извън Шенген, несправедливо и по политически причини, защото е изпълнила необходимите изисквания. Това е въпрос, по които усилията на национално и европейско ниво трябва да продължат.“ подчерта Пенкова.

Според вицепрезидентът Илияна Йотова трябва да бъде насърчавано участието на младите европейски граждани в Конференцията за бъдещето на Европа, защото те имат критичния и необременен поглед върху случващото се на ниво ЕС. „Първа причина за участието ми днес, тук в Хасково е, че темата, свързана с миграцията и убежището е актуална и важна за региона и е залог за сигурността на България и на целия ЕС. На европейско ниво, България трябва да продължи да защитава позицията за необходимостта от подкрепа и съдействие за държавите на първа линия с оглед обезпечаване на общата сигурност. Функциониращото към момента законодателство в областта е остаряло, неефективно и трябва да отчита действия и мерки в периоди на кризи.“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

Водачът на листата на БСП за България  за Хасково Владимир Маринов подчерта, че когато говорим за силна Европа, за силно национално управление в рамките на ЕС, не бива да забравяме закономерността, че за силна Европа са нужни силни региони, което предполага особено внимание на ЕС към България като външна съюзна граница.

„Когато младите говорят…#EUphoria” продължава със събития в Шумен (28.10.2021 г.), Пазарджик (02.11.2021 г.) и Стара Загора (03.11.2021 г.).

Cvetelina.Penkova2

logo SD white BG

 

Неврокопчани се заредиха с адреналин на Мотокрос G...
Мотористи от страната идват за мотокрос „GRAND PRI...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 25 Май 2024