logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3425404

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

dnevnik.bg Новини

19 Юни 2024

Dnevnik.bg

Новини от страната

Петър Витанов: Санкциите от САЩ са удар срещу ГЕРБ

P.Vitanov.EP

Комунизмът няма да се върне, проблемът е в корупцията и упадъка на демокрацията, за които в ЕП се произнесохме още през октомври

„Винаги, когато стане трудно за ГЕРБ, се вадят от гардероба скелетите на комунистите. Комунизмът няма да се върне. Но не това е проблемът на хората, а корупцията, упадъкът на демокрацията, потъпкването на свободата на словото“, заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят на живо“ по „НоваНюз“. Тема на дискусия беше писмото, което от ГЕРБ изпратиха в европейските институции, за да се оплачат от действията на служебното правителство.

От Европейската комисия подчертаха, че ще отговорят на писмото по каналния ред, но няма да коментират вътрешнополитически събития. Междувременно Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент излезе с официална позиция по темата и също сигнализира Брюксел.

„Евродепутатите от ГЕРБ не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и превръщат ЕНП в заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби в България“, се казва в документа.

Ираче Гарсия, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, подкрепи позицията на евродепутатите от БСП в официално съобщение до медиите:

„Проблемите с корупцията се превърнаха в запазена марка на правителството на Борисов и неговата партия ГЕРБ. Затова българите излязоха на улицата. Евродепутатите от С&Д са осъждали това, което сега не е никаква тайна за българите и още по-малко за консерваторите в Европейския парламент. За съжаление, групата на ЕНП винаги е предпочитала да остава сляпа.

Въпреки всичко, България започна да обръща страницата на последните парламентарни избори, проведени на 4 април 2021 г. И аз се надявам, че срамната практика на ГЕРБ и техните олигарси ще бъде окончателно затворена глава след наближаващите избори на 11 юли 2021 г.“

Според Витанов констатациите на американското Министерство на финансите само потвърждават тези на европейските, а от скоро и на българските институции. „В Европейския парламент се произнесохме с една резолюция през месец октомври. Сега това се потвърждава и от американска страна. Достатъчно ясни са аргументите“.

„Има персонално упоменати хора, някои от тях са свързани с политическа партия ГЕРБ, единият им беше заместник-министър, другият беше председател на Агенцията за българите в чужбина, от страна на коалиционния партньор. Отвъд персоналното, това е удар срещу управлението на ГЕРБ, което 10-12 години създаваше условията да съществува тази корупция. Това е оценката на САЩ за управлението на ГЕРБ. Ние виждаме какво се случва във всяка една сфера. Виждате ли какво става с ББР, с автомагистралите, с Правителствена болница?“, попита евродепутатът.

Той е убеден, че разследванията трябва да продължат и в ЕС по линия на върховенството на закона, както и в Комисията по бюджетен контрол, която следи как се разходват европейските средства.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

logo SD white BG

Две награди спечелиха журналисти от НПГ "Димитър Т...
Георги Кандев от Гоце Делчев е новият директор на ...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 19 Юни 2024