logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3355645

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

dnevnik.bg Новини

22 Април 2024

Dnevnik.bg

Новини от страната

Иво Христов: Президентът Радев се превърна в глас на истината, заглушавана у нас с години

Ivo Hristov MEP Press

Ходът на президента беше стратегически; ще прояви позициите на партиите – кои осъзнават залога и работят за оздравяването на държавата и кои правят традиционните сметки как да докопат порции от властта

Брюксел, 2 февруари 2021 г. – „Румен Радев е рядък пример за последователност в политиката. Суверенитет, законност, солидарност, справедливост бяха принципите на неговата кампания през 2016 г. и четири години той ги отстоява с наложените вета, с битката, която поведе с мафиотизираната държава. Най-убедителният атестат за неговата принципност е, че през лятото на 2020 г. избра да бъде с хората на площада. Не се скри зад стените на институцията.

Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

Според евродепутата 2020 г. е била кризисна в цял свят, а в България тя е била белязана и от властови произвол, който е отприщил протестната вълна през лятото, от неадекватно управление на COVID кризата и икономическа и обществена депресия.

Президентът беше методичен критик на всички злоупотреби. Той беше гласът на истината в обществото, подвластно и на лъжата, и на пропагандата от години. Тази истина взе да се чува, след като години бе задушавана от пропагандата. Чува се от хората. Чу се дори тук, в Европейския парламент. Знаете, че гласувахме резолюция по повод върховенството на закона в България. Мисля, че това е големият резултат от дейността на президента“, смята Иво Христов.

Евродепутатът определи вчерашното обявяване на кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова като стратегически“.

„Този ход принуждава партиите да заемат позиции по няколко теми: оздравяването на изборния процес, на модела на борба с корупцията и свободата на словото. Всички наши проблеми като бедността, оредяващото население, пълзящата неграмотност, престъпността, са вследствие от обсебването на държавата от мафията. Президентските принципи ще проявят кои партии осъзнават залога и работят за оздравяването на държавата и кои правят традиционните сметки как да докопат порции от властта, като си оставят отворени всички възможности за коалиране. Важно е да има принципна ценностна заявка преди изборите“, смята Христов.

Напрежение между БСП и президента няма“, категоричен бе евродепутатът.

„Социалистите в социалните мрежи масово приветстват кандидатурата на Радев и Йотова. БСП също традиционно отстоява позициите, които и президентът огласи. Предполагам, че ръководството ще заяви подкрепа за кандидатурата на Радев и Йотова, която е дори член на БСП. С това ще се сложи точка на насадения от няколко медии мит за разкол между президента и социалистите. С това ще се повишат чувствително шансовете на БСП за добро представяне на изборите, като се включи в общата динамика на промяната. Партията не може да стои встрани от нея“.

Евродепутатът посочи още, че най-вече ГЕРБ и икономическата ѝ клиентела, чиято власт се крепи на противопоставянето на комунизъм-антикомунизъм, русофилия – русофобия, има интерес от вбиването на клин в опозиционната общност.

„Борисов разделя, за да владее според стария принцип. Виждате, че министър-председателят в последните дни се опита да възроди тези разломи с изказванията си. Корупцията и партията-държава ГЕРБ, които обсебиха и поквариха всички власти, медиите, синдикатите подмениха гражданското общество със свои доверени говорители. Цялата тази система може да оцелее само ако е налице гореспоменатото противопоставяне. БСП е най-голямата опозиционна партия, а президентът е олицетворение на алтернативата в очите на гражданите. Ето защо и усилието на задкулисието е насочено към всяване на разкол помежду им“, коментира още Иво Христов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

logo SD white BG

Елена Йончева поиска Европол да помогне на държави...
Правителството отпусна 547 037 лева за изгорялата ...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 21 Април 2024