logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3355608

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

dnevnik.bg Новини

22 Април 2024

Dnevnik.bg

Новини от страната

Елена Йончева предизвика дискусия в Европейския парламент по темата за върховенството на закона в България

Picture Elena Yoncheva 1

В интервю за предаването „12+3“ по БНР Елена Йончева потвърди, че Европейският парламент ще проведе дискусия по темата за върховенството на закона в България и категорично опроверга опитите на управляващите да внушат, че става въпрос за регулярна дискусия.

Йончева уточни, че именно по нейно настояване Групата на Социалистите и Демократите в ЕП е внесла предложение за подобна дискусия. Дискусията ще се проведе в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

„Това е голям пробив, защото ще имаме възможност да говорим откровено какво се случва в България. Успяхме да включим подобна точка в дневния ред въпреки съпротивата на Европейската народна партия, т.е въпреки съпротивата на ГЕРБ. Прокарването на тази точка беше дълъг процес. В началото на месец юни имах и двустранна среща с еврокомисар Вера Юрова, в чийто ресор е Механизмът за сътрудничество и оценка. На базата на разговора ни мога да заключа, че механизмът все още е в сила за България и той не е бил официално прекратен.“, коментира Йончева. Според нея, темата за България вече е в полезрението на специалната мониторингова група на ЕП по правата на човека и върховенството на закона.

Йончева посочи, че в ЕП се обмисля и резолюция за състоянието на върховенството на закона. „Преди година темата за върховенството на закона се свеждаше само до Унгария и Полша. Следеше се и ситуацията в Малта и Словакия в светлината на двете убийства на разследващи журналисти в тези държави. В последния месец обаче България също е обект на дискусии“.

Йончева припомни, че на 12.06 е внесла и писмен въпрос до Европейската комисия относно състоянието на антикорупционните реформи в България. Въпросът й е бил подкрепен от водещи депутати от Групата на Социалистите и Демократите, в т.ч заместник-председател на Европейския парламент. „Процедурата изисква и задължава Комисията да предостави официална информация. За да се внесе такъв писмен въпрос, за да имаме подкрепата на останалите колеги, пак се изискваше време да обясним  какво се случва  в България с факти. Тук се работи капка по капка, стъпка по стъпка, но в един момент чашата се пълни  и тази капка отгоре дава резултат.“

Йончева посочи още, че подготвя писмо заедно с колегите й от българската делегация на социалистите до Европейската комисия, в което да информират каква е истинската ситуация в България. Йончева внася и съвместно с Радан Кънев и устен въпрос, който задължава Европейската комисия да представи отговори в пленарна зала. „Има важни каузи, в които политическите различия нямат значение. Аз се радвам, че за една такава инициатива привлякохме подкрепа от противоположни политически групи.“, коментира Йончева.

Йончева подчерта, че дебатът за върховенството на закона в България ще бъде много важен, защото това е битка за независима и справедлива правосъдна система, битката срещу  корупцията и битка за медийната свобода. „

Тези теми са голяма рана за българското общество, която тепърва трябва да се лекува. Аз не смятам, че с тръгването на правителството на Борисов изведнъж ще можем да преодолеем тази криза. Тепърва битката ще започва в България, независимо кои сили дойдат на власт в страната. Това ще изисква усилия както на българските политици в София, така и на тези в Брюксел. Упорството на правителството да не подава оставка, да оцелее на подготвения вот от БСП с надеждата да направи голям ремонт след това е нереална перспектива. Голям ремонт с г-н Борисов е невъзможен. Единственото обяснение на нежеланието да подадат оставка е страхът. Те се страхуват от справедливост, страхуват се от това, че ще има публичност на всичко, което са вършили.“

„Друго, което успяхме да направим – в момента сме подписали писмо до Шарл Мишел, председател на Европейския Съвет, заедно с мои колеги от групата на Социалистите и демократите. Настояваме всички държави-членки, в т.ч и България да са обвързани със състоянието на  върховенството на закона при разходването на европейски средства.“, допълни още Йончева.

Тя допълни, че в лично отношение все още не се чувствам удовлетворена от резултатността, защото предстои много работа.

„Относно битките, които водих и в България смятам, че нашата партия (БСП) трябваше да бъде още по-последователна. Темите, които аз поставих, за нарушенията при изграждането на пътищата, инфраструктурните проекти, там, където са огромните корупционни практики, трябваше да продължат. Имах едночасова среща с генералния директор на ОЛАФ. Злоупотребите могат да бъдат показани и доказани. Едно реално изследване на пътищата може да бъде направено.“, коментира Йончева.

logo SD white BG 3

Вижте къде няма да има ток в общините Гоце Делчев,...
Ще получат ли обезщетение тютюнопроизводителите в ...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 21 Април 2024