logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

dimitar boyadjiev izbori 2023

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3180415

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

dnevnik.bg Новини

04 Декември 2023

Dnevnik.bg

Новини от страната

Елена Йончева: „Бойкогейт“ вече е европейски проблем

Picture Elena Yoncheva 12

Скандалът с подслушването на представители на опозицията в България вече е европейски проблем. Ще сезирам институциите в ЕС за него и ще настоявам за тяхната позиция. Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление по повод информацията за подслушвани политици.

Само за последните месеци службите са следили контактите и разговорите на 32-ма представители на опозицията в България. Включително и по време на предизборната кампания, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ е скандално. Ще напомня, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов, заяви Елена Йончева. Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от лидера на доскоро управляващата партия. 

Призовавам да се провери кои опозиционни политици, граждани са били обект на незаконни разработки, каза още Елена Йончева. Освен имената на подслушваните, тя настоя да се разкрие и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов. 

Ако  една  групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти - това не е само български въпрос. Това е европейски проблем. Като евродепутат ще поискам да получа пълната информация за скандала от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще информирам европейските институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Ще настоявам за тяхна позиция, каза Елена Йончева. 

Тя ще запознае големите политически групи в Европарламента за покушението, извършено срещу свободата в България. И да видим - ще мълчи ли отново Европейската народна партия, която толкова дълго пази Бойко Борисов, заяви евродепутатката. 

Според нея опазването на  демокрацията е най-важният приоритет, а не инструмент, който се прилага или не в зависимост от това от кое политическо семейство си.

Преди половин век аферата „Уотъргейт“, при която бяха подслушвани политици от Демократическата партия, променя Америка. Променя начина, по който функционират институциите - изпълнителната, законодателната, съдебната, дори и четвъртата власт - медиите. „Вашингтон поуст” не сваля темата от своите страници, въпреки огромния натиск, припомни тя.

Аферата „Бойкогейт“ трябва да потопи тази мафиотска структура, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което трябва, Европа да помогне в това, категорична е Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

logo SD white BG

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов: Чест...
Неврокопският боец Костадин Кърджалийски показа си...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Понеделник, 04 Декември 2023