logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3285376

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Влизаме в Гърция с електронен сертификат на ЕС

Re827d29848c711e7e45b63a23996893c

Властите в Гърция разрешиха от утре на тяхна територия да се допускат и лица с отрицателен бърз тест. Българсите граждани, обаче, ще могат да влизат в страната с бърз тест от средата на месец юни.

Остава изискването за  за всички пътуващи, с изключение на шофьори на тирове, да попълват PLF формуляр и съответно да притежават QR код, тук можете да намерите Актуална информация за пътуване в Гърция.  Напомняме, че при влизане в Гърция българските граждани трябва да предствят генериран QR код след попълване на формуляра PLF.

Южната ни съседка вече  допуска на територията си хора и с електронния сертификат на ЕС за COVID-19, съобщиха вчера от здравното министерство.

Цифровият сертификат е необходимо да съдържа:

*** информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или

*** за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или

*** за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19.

Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на България се издава на сайта his.bg. Засега обаче у нас са налични само сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Българските граждани могат да влизат в Гърция, като представят заедно с QR кода и :

*** негативен резултат от PCR тест (направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция), или

*** със  сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган, в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията,

*** или с уверение за преболедуване, или с уверение за положителна диагноза, поставена чрез метода PCR или чрез бърз антигенен тест, но с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването.

*** цифров COVID-19 сертификат на ЕС.

Изискванията важат включително за деца над 6-годишна възраст.

В допълнение на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип. При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 10 дневна карантина. За ваксинирани лица с изминали най-малко 14 дни от втората доза, при положителен резултат от теста, ще бъдат поставяни под 7 дневна карантина. За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.

За шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3,5 тона), осъществяващи превоз на търговски стоки, от вчера отпадна изискването да попълват PLF формуляр и съответно да притежават QR код.

Напомняме, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 00:30 часа до 05:00 часа.

При пътуване с лек автомобил се допускат водач + трима пътници. Изключения са семействата (родители с децата им).

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. Формулярът на английски може да бъде попълнен на адрес: https://sea.travel.gov.gr/#/.

За връщане към континенталната част на Гърция се попълва само здравна декларация, която може да бъде разпечатана от адрес: https://www.hcg.gr/en/announcements/pre-boarding-health-declaration-questionnaire/

Шефът на МВР Георги Кандев се е обучавал във ФБР и...
Елена Йончева: Испания продължава да разследва Бар...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 25 Февруари 2024