logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

dimitar boyadjiev izbori 2023

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3203767

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Ученици от ПМГ "Яне Сандански" - Гоце Делчев бяха скъпи гости на Сакскобургготски, разнежиха го с училищното знаме с неговия лик

387778229029c0ae0890c9b6d8825d0f

Ученици от гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ бяха специални гости на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“, където заедно със свои връстници дискутираха проблемите на съвременна България, Европа, толерантността и въпросите за Холокоста.

Директорката  Елка Божикова и учениците Цветелена Йокова, Георгия Стоева и Милена Спириева бяха част от групата гости от момичета и момчета на Кобурга от Пловдив, Видин, Левски и Своге, всички спечелили организирания от фондация „Израел-България“ конкурс върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“.

В бившата царска резиденция младите хора бяха посрещнати топло лично от домакина, с когото по време на разговора се потопиха в историята на България, Европа, както и в историята на царското семейство. 

Симеон Сакскобургготски разказа на младежите не само своите спомени от детството, но свободно и непринудено дискутираше с тях въпроса за спасението на българските евреи и много други  от наболелите  проблеми на европейската и световна цивилизация. На срещата домакинът посъветва младите хора да помнят историята си, за да се учат от нея и нейната мъдрост и да не повтарят грешките и. Симеон Сакскобурготски   сподели, че именно такива млади хора дават надежда за по-доброто бъдеще на България. 

С невероятно вълнение и възхищение бившият цар изслуша прочетените от младите му гости  част от конкурсните есета, които събудиха у него незабравимите му спомени за баща му, останал винаги с недоверие към нацистите.

Черешката на тортата по време на знатното гостуване  бе подготвената от учениците на ПМГ „Яне Сандански“ и директора Елка Божикова уникална историческа находка, гордост на тяхната гимназия - възстановеното знаме с извезания на него със свила и злато лик на Симеон преди почти 80 години, когато е бил съвсем малък. 

Както писа ИНФОМРЕЖА, находката в най-старото училище в Неврокопско бе открита случайно, по време на ремонтните дейности в школото. Веднага от ръководството на гимназията бе решено старото знаме на училището да бъде поправено и освежено по случай 95-годишнината на учебното заведение.

Именно тогава, след направените експертизи и специални рентгенови снимки, специалистите установиха, че знамето има и втори пласт, съвсем различен, с изписано на него "СМЕСЕНА ГИМНАЗИЯ „КНЯЗЪ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ"- НЕВРОКОПЪ“ и с изрисуван детския лик на Симеон.

Източник: Инфомрежа

СТОТИЦИ ПРЕПЪЛНИХА ДОМА НА КУЛТУРАТА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ...
16 УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ”ЯНЕ САНДАНСКИ” С НАГРАДИ ОТ КОНК...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 07 Декември 2023