logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3455976

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Ученичка от ПМГ „Яне Сандански“- Гоце Делчев спечели втора награда в Национален литературен конкурс

Bojidara B1

Десетокласничка от ПМГ спечели престижна награда на Национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена".

Божидара Божикова Бойчева, ученичка от 10 клас в ПМГ „Яне Сандански“ - гр. Гоце Делчев, спечели второ място в VІІ национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на Център за еврейско - българско сътрудничество „Алеф”.

Разказът "Димитър Пешев - Човекът" на Божидара Бойчева й донесе втора награда в категория „Ученици” към литературния конкурс. Наградата бе обявена от Н.Пр Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България.

Освен високото признание възпитаничката на ПМГ "Яне Сандански" получи и едногодишна стипендия в размер на 1200 лева, осигурена от Посолството на Израел в България.

Седмото издание на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, посветен на двадесетте българи, обявени от Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел за праведници на света, бе обявен през есента на 2019 г.

151 младежи и девойки от цялата страна написаха свои художествени разкази и се състезаваха за призовите места в две категории – "Студенти" и "Ученици".

Трудната задача да ги оцени и да излъчи победителите имаше жури в състав: Радостина Николова - старши експерт в МОН, Румен Леонидов - публицист, поет и издател на Факел.бг и Асен Йорданов - журналист, директор на сайта Бивол.бг.

Лауреатите бяха обявени на 8 юни 2020 г. в Бургас.

Тазгодишната церемония по награждаване на победителите се проведе онлайн и на живо заради ограниченията, наложени от пандемията COVID 19.

Чрез видеоконферентна връзка в церемонията се включиха 27 номинирани участници в конкурса, посланикът на България в Израел Н. Пр. Румяна Бъчварова и на Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, заместник министърът на образованието и науката Таня Михайлова, заместник министърът на културата Амелия Гешева, д-р Ангел Чорапчиев - завеждащ отдела по придобиване на архивни материали за Централна Европа и Балканите, Ярослав Годун- директор на Полския институт в София и Полина Герджикова, потомка на д-р Павел Герджиков, обявен за праведник на народите на света, защото с риск за живота си е спасил живота на еврейски деца от Беломорксите земи, натоварени в ешалоните към лагерите на смъртта, който разказа спомени за баща си.

Идеята за тазгодишната тема на конкурса се роди в разговор с посланика на Израел в България Йорам Елрон. Той поиска информация за 20-те български праведници. Тогава си дадох сметка, че нашето общество е почти напълно неинформирано за тези хора и техния подвиг, имената им в голямата си част остават неизвестни. Те не се изучават в учебните програми и споменът за тях бавно изтлява. Недопустимо е за всеки един народ да забрави своите герои и да изгуби светлината на техния пример в пътя си напред във времето”, каза г- жа Алберта Алкалай, председател на Център "Алеф" и основател на конкурса.

„Това е най-смисленото и силно събитие, в което участвам откакто поех поста посланик на Израел в България. Впечатлен съм от усилията на „Алеф” да възпита човешки ценности у младите. България трябва да се гордее с таланта, който показва младото й поколение. Този конкурс може да послужи като платформа за обединяване на ученици от България и Израел, които да обменят опит и мечти за бъдещето”, каза  Н. Пр. Елрон изрази и благодарността си към онези българи, които напълно осъзнаващи опасностите са спасили своите приятели евреи.

Мнението на журито обобщи Румен Леонидов: „Прочетохме техните произведения, но едновременно с това прочетохме и техните души. По всичко личи, че те са били развълнувани, шокирани от прочетеното. Участниците в конкурса научиха повече отколкото цялото наше общество знае за нашите 20 праведници на света. За това трябва да благодарим и на техните учители, на тези тихи герои на фронта на културата, които заразиха децата с желанието да бъдеш съпричастен. За седма поредна година конкурсът открива нови литературни таланти, открива и млади хора, които доказват, че духът надделява”.

Отличените разкази ще бъдат публикувани в следващото издание на Център „Алеф” със заглавие „Аз съм един от тях – българските праведници на света”.

Това е специална награда за най-добрите автори, защото техните творби ще достигнат до училищата в цялата страна и ще бъдат четени в продължение на години.

103260846 1465178400326794 6931499297583572758 o

Konkurs 111

Оперираха простреляния в Плетена, стрелецът е обви...
Елена Йончева поиска от Комисията националните пра...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 12 Юли 2024