logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3285437

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Само за ден: 13 новозаразени с коронавирус в село Осина

2112098688

За последното денонощие в сатовчанското село Осина са установени 13 нови случая. Утре решават дали да поставят селото под карантина.

13 нови случая на заразени с COVID-19 са установени през изминалото денонощие в сатовчанското село Осина. Данните бяха съобщени тази сутрин от секретаря на Националния оперативен щаб - доц. Димо Димов.

"Регионалната здравна инспекция е предприела всички противоепидемични мерки. Проведени са пробонабирания от контактни лица и съответните изолационни мероприятия", поясни той.

Всички новозаразени са от две съседни къщи в Осина.

"Това е семейно огнище. Двете фамилии са контактували непрекъснато помежду си. 13-те човека, при които през последните 24 часа са установени положителни проби за коронавирус, се чувстват добре. Нямат симптоми. Те са поставени под домашна карантина", коментира директорът на РЗИ-Благоевград, д-р Калоян Калоянов.

Заразата е тръгнала преди две седмици от възрастна жена, която е страдала от онкологично заболяване. Тя се е лекувала в столичната болница "Св. Иван Рилски". След завръщането ѝ в селото тя пренесла инфекцията на близките си. Малко след това починала. Организирано било и погребение, на което присъствали нейни близки и роднини.

Жената е от гърменското село Крушево, но след престоя си в лечебното заведение в София отишла при роднини в Осина.

Заради контакта си с болната жена се е заразила и медицинска сестра от Осина, която се грижела за нея. Впоследствие тя инфектирала и семейството си.

Първите случаи на COVID-19 в сатовчанското село бяха регистрирани преди седмица. Заболели бяха общо 10 души, като 4-ма от тях са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев. Те са в добро състояние. От двете семейства има и три заразени деца. 

С новите 13 случая инфектираните с коронавирусна инфекция в Осина вече са общо 23. Те са на възраст от 6 до 65 години.

Още при появата на заразата в селото кметът на община Сатовча, д-р Арбен Мименов, настоя Осина да бъде поставена под карантина.

"Наблюдаваме внимателно ситуацията там, засега не се налага цялото село да бъде изолирано и поставено под карантина. Подобни мерки могат да се приложат, ако има повишаване на заболелите. Полицейски служители проверяват по три пъти на ден дали заразените спазват карантината", каза още д-р Калоянов.

Очакванията на общинския кмет обаче са в близките дни случаите на заразени с COVID-19 значително да се увеличат, тъй като преди да се докажат положителните проби инфектираните са били в контакт и с други хора. 

Утре здравни инспектори отново ще отидат в района, за да установят дали има още контактни лица и ще преценят дали цялото село да бъде поставено под карантина.  

Утре ще бъдат взети и проби на лица от град Гоце Делчев и още едно съседно село до Осина. „Ще бъдат тествани контактни на контактните, въпреки че това не е правилно, тъй като се взимат проби от първи ред контактни, но правим това, за да успокоим хората“, уточни д-р Калоянов.

 

infomreja.bg

 

Петър Витанов: Спекулацията какво празнуваме днес ...
Иво Христов: Kойто държи в ръцете си печата "Дезин...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 25 Февруари 2024