logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3285425

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

С маски, дистанция и без целуване на икони на Великден

R85cb91639d34e63e507071c5db1f9af5

Здравните власти разхлабват още противоепидемични мерки, обявиха препоръки за Цветница и Великден, както и че влизането в България ще става само по 3 начина от 1 май. Това стана ясно днес от изявленията на здравния министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От утре, 24 април, ще бъдат разрешени груповите занятия в образователни и езикови центрове и школи при спазване на физическа дистанция от поне 1.5 метра, носене на маски, дезинфекция и проветряване.

След 10 май ще се увеличат броя класове, които могат да присъстват в училище. 

От 24 април се разрешава и провеждането спортни състезания на открито с публика при 30% заетост, но не повече от 1000 души на сектор, отново със задължително носене на маски и спазването на дистанция.

Здравните власти отправиха няколко препоръки към Църквата, относно църковните служения по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница и Великден. Ето и препоръките:

*** Да не се целуват икони и други реликви в храма, а върбовите клонки да се раздават пред храмовете - на открито;

*** Задължително спазване на дистанция от 1.5 метра между всички участнити в служенията;

*** Носене на защитна маска, която да покрива носа и устата за всичики участници с изключение на свещениците;

*** Да има дезинфектант за ръце на входа на храма, както и да се дезинфекцират контактните повърхности в храма;

*** Да се регулира потока от хора, за да няма струпвания, както и да се да се отварят прозорците по възможност и да се обособят отделни входни и изходни коридори;

*** Да се поставят на информационни табла за мерките;

*** По възможност продължителността на църковните ритуали да бъде намалена.

Църквите остават отворени за миряните.

"От 1 май, във връзка с туристически сезон, ще разрешим влизането в страната да става с ваксинационен сертификат, с документ за отрицателен PCR тест за коронавирус и с документ за преболедуване на COVID-19 не повече от 6 месеца от датата на влизане на територията на страната", съобщи  здравният министър.

Доц. Кунчев уточни, че преболедуването се доказва с документ не от болница, а с документ от PCR или антигенен тест.

Ваксинационните серификати се издават след поставянето на 2 дози ваксини и важат 14 дни след издаването им, тъй като след този период се счита, че е постигнато оптимално ниво на имунитет.

Освн с тях, от 1 май в страната ще може да се влиза с отрицателен PCR или антигенен тест. На страницата на министерството на здравеопазването ще бъде публикувана информация за видовете антигенни тестове, които се признават на европейско ниво.

Третия начин за влизане в България от 1 май ще е с документ за положителен PCR или антигенен тест, доказващ преболедуване. Тестът трябва да е направен не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната. Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, тъй като няма достатъчно информация колко дълго продължава имунитета след преболедуване. След изтичането на 6-те месеца трябва да се ползва някой от другите 2 варианта: ваксинационен сертификат или отрицателен тест.

Важен проект за опазване на биоразнообразието пред...
Иво Христов: ЕК да оптимизира сроковете за издаван...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 25 Февруари 2024