logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3455984

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

ПРОВЕДЕ СЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ГОЦЕДЕЛЧЕВСКО

alt

В град Гоце Делчев се проведе дискусионен форум – кръгла маса по проект BG 05/1435 на тема „Насърчаване сътрудничеството между гражданските организации и местната власт в община Гоце Делчев за подобряване политиките за обществено здравеопазване в региона” с участието на заместник кмета на община Гоце Делчев, генералния директор на БЧК – доц.Красимир Гигов, проф.д-р Доан Зия-главен консултант на МБАЛ „д-р Ив.Скендеров“, директора на ДРСЗ-Благоевград г-жа Станислава Поповска, представители на местната власт, мюфтийството, управителя и лекари от общинската болница МБАЛ „д-р Иван Скендеров“, представители на Медицински център-Г.Делчев, представители на областните и общински поделения на БЧК, управителя на НПО „Хроника на рака“ и др.

По време на дискусионния форум бяха формулирани основните проблеми в сферата на здравеопазването в региона, като присъстващите споделиха своите виждания за начините за тяхното преодоляване. Заместник кмета на общината представи стратегията за развитие на здравеопазването и мерките за превенцията на здравето на гражданите в общината през следващия мандат, като подчерта, че са необходими усилията и сътрудничеството на местната власт и гражданското общество за постигане на поставените цели. Основен проблем и през следващия мандат ще бъде недостатъчното финансиране от държавния бюджет на здравеопазването и липсата на кадри. Чрез привличане на финансиране по европейски и национални програми е възможно модернизирането на съществуващата общинска болница и подобряване на здравните услуги в региона.

Интересно предложение направи г-н Айдън Мохамед, районен мюфтия, за създаването на мобилни екипи за оказване на първа долекарска помощ до отдалечените населени места в община Гоце Делчев с участието на представители на мюсюлманските настоятелства.

Представителите на неправителствените организации от общината споделиха, че трябва да са създаде НПО с предмет на дейност здравеопазване и превенция на здравето на гражданите, като идеята бе подкрепена от заместник кмета и представителите на БЧК и болницата.

Добри практики в дейностите при опазване здравето на работещите сподели и представителя „Пирин-Текс“ ЕООД - най-голямата работодателска структура в региона, осигуряваща заетост на повече от 2000 човека.

По време на дискусията бе застъпена и темата за доброволчеството, грижата за населението при бедствия и аварии, както и повишаването на информираността и подготовката на населението за справяне с бедствия ,аварии, епидемии. Ефективното сътрудничество между местната власт, здравните институции и местните поделения на БЧК би довело до подобряване на мерките за превенция на здравето на гражданите.

Привличането на по-широк кръг от представители на различни организации и институции от региона би осигурило по-добър диалог при осъществяване на стратегиите и мерките за развитие и подобряване на общественото здравеопазване – до този извод стигнаха единодушно всички участници в дискусионния форум.

От името на общината и на болницата бе изказана благодарност на създателите на проекта – Сдружение „Медицински клъстер“, че са избрали община Гоце Делчев за реализацията му, както и надежда за ползотворно и ефективно сътрудничество в областта на подобряването на политиките за обществено здравеопазване в региона.

alt

ОТКРИХА ОФИЦИАЛНО ПАРК “ПАНОРАМАТА” И 28 ОБНОВЕНИ ...
155 МЕСТА ЗА БЕРАЧИ НА ЯГОДИ В ИСПАНИЯ ПРЕДЛАГАТ О...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 12 Юли 2024