logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2390299

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Преподаватели от Богословския факултет на СУ гостуваха в Неврокопска Епархия

7b21f7de8b256041ef15d6663000fa61

По инициатива на ръководството на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и по покана на Неврокопския митрополит Серафим преподаватели и служители на учебното заведение гостуваха на 2 и 3 октомври в Неврокопска епархия.

Първата спирка на богословите беше в Рилския манастир. Там те се срещнаха с игумена Адрианополски епископ Евлогий, който разказа за инициативите, които се провеждат в светата обител и обсъди с гостите си възможностите за съвместни дейности с Богословския факултет. Богословите получиха като подарък от игумена най-новите издания на манастира, сред които книгата Рилският манастир в най-ново време на Мария Златкова, уредник в музея на светата обител.

След като се поклониха на светините в манастирския храм, преподавателите и служителите на Богословския факултет се отправиха към източния дял на Неврокопска епархия, по долината на река Места. Там те посетиха Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, където бяха посрещнати от игумена архим. Теофил, който разказа за историята на обителта.

Гостите се поклониха пред чудотворната икона и беседваха с игумена, след което продължиха към епархийския център – гр. Гоце Делчев. Там бяха посрещнати от митр. Серафим, който ги приветства в своята епархия и им оказа щедро гостоприемство.

В неделната св. Литургия в храма „Успение Богородично“, оглавена от епархийския архиерей, взеха участие двама свещеници, преподаватели в Богословския факултет – ставр. ик. Михаил Михайлов и ик. д-р Стефан Стайков. Песнопенията по време на службата се изпълняваха от хор, ръководен от ученици на гръцкия протопсалт проф. Йоанис Папахронис. В края на богослужението митр. Серафим произнесе проповед върху неделното св. Евангелие, което призовава християните да проявяват любов не само към близките до сърцето им хора, но и към тези, които не ги обичат, дори към мразещите ги. Владиката поздрави гостите от Богословския факултет на СУ и изрази подкрепата си за техните усилията в подготовката на свещенослужители на БПЦ, както и на учители по Религия.

През последните десетилетия Неврокопска епархия продължава традицията да изпраща най-много студенти, които да се обучават в Богословския факултет на СУ. Това беше изтъкнато при разговора с митр. Серафим на срещата с него в новата сграда на Неврокопска митрополия. Владиката беше запознат с промените в академичния състав на факултета и плановете на ръководството за разширяване на дейността му. В края на срещата митр. Серафим подари на гостите най-новите издания на Неврокопска епархия.

След това владиката заведе гостите в строящия се храм в Гоце Делчев, посветен на Рождество Христово. Те се поклониха на мощи на св. Лука Войно-Ясенецки, които се съхраняват в оборудвания вече параклис в негова чест в криптата на храма.

След сбогуването с митр. Серафим богословите тръгнаха на север към град Разлог и посетиха храма „Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат“ в с. Добърско, Разложко. Това беше последната точка от пътуването им. Там те бяха посрещнати от иконом Янко Русков, архиерейски наместник на Разложка духовна околия, който разказа историята на храма и на уникалните му стенописи.

През март 2019 г. забележителният храм „Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат“, който е паметник на културата от национално значение, беше върнат от Националния исторически музей на Неврокопска епархия и вече е владение на БПЦ.

78e25526ad8dab687df357dddea6245c

047d4d393811bf73ab0776a88ddeffe0

6fa122ce233b5006ff9e3e6b3ed5c37e

Източник: Dveri.bg

Днес представят филма за войводата Стоян Мълчанков
Обявиха 160 свободни длъжности за срочна служба в ...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 27 Ноември 2021