logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3289921

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

По-високи данъци и такси ще плащат гоцеделчевци през 2017 година

15841564 704804979678535 428124203 n

С пълно мнозинство управляващи и опозиция в Общински съвет-Гоце Делчев приеха предложените от общинска администрация повишения в данъчните ставки, което се налага поради увеличения брой обекти, които община Гоце Делчев поддържа след изпълнени европейски проекти, а и защото увеличение е нямало от 8 години, като дори след повишаването, данъците в  община Гоце Делчев остават най-ниски в региона.

15871175 704804969678536 1413687247 n

Така след взетите решения с 10 % се увеличава данъкът за недвижимите имоти, с 7 % - данък наследство, от 10 % до 50% - данък МПС. 

След дълги дебати съветниците гласуваха и предложеното повишаване на такса смет, като същевременно обвързаха това с крути мерки срещу нередовните платци и стриктен контрол на фирмите изпълнителки на услугата. 

Вдигането на таксата смет се налага неизбежно заради драстично увеличената от държавата ставка за управление на отпадъците, което притиска общините до стената.

От друга страна финансистите отчетоха и проблема с големия процент на нередовните платци, които са натрупали задължения от това перо за близо милион лева.

Заложената за следващата година събираемост на такса смет също скача от 70 % средна такава досега на 87% и нагоре. Непроменени остават ставките за сметосъбиране за фирмите - 9 промила, за бюджетните сгради - 3 промила, и църковните имоти, които са освободени от такса смет според решение на Общинския съвет.

Наред с приетите нови по-високи ставки общинските съветници след проведени дълги дебати поискаха да знаят с какво ще се подобри услугата след увеличението й, както и да бъдат въведени още през януари догодина драконовски мерки относно нарушителите, длъжниците на общината и фирмите, извършващи нерегламентирани в договорите им услуги за сметка на общината.

Новите мерки, касаещи фирмите, да залегнат в условията на предстоящата за 2017 г. обществена поръчка. С цел да се обхванат 100% търговските обекти и да бъдат обложени с данъка ще бъде установен от нарочни комисии и точният брой търговски и други сгради, подлежащи на облагане, както и да бъдат установени всички недекларирани досега обекти и сгради в цялата община, които не плащат данък смет.

Бе прието от общинските съветници до 15 януари във всяко населено място да бъдат изградени комисии начело със съответния кмет и общински съветник, един специалист от ТСУ и данъчен служител, които до 30 януари да извършат проверки на всички улици, къщи, търговски и производствени обекти и на февруарската сесия да представят списъците и отчетат свършеното.

От тази година на страницата на общината ще бъде качен публично и списъкът с длъжници, като такива списъци ще бъдат закачени и във всяко кметство в община Гоце Делчев.

Съветниците приеха и предложението на Ведат Хюсеин - физически и юридически лица длъжници на община Гоце Делчев да не бъдат обслужени от нито един от отделите в общинската администрация, докато не си внесат дължимите суми за данъчни налози, неплащани от 5 години насам.

В гласуваните драконовски мерки от общинските съветници в Гоце Делчев има и клауза за всички длъжници на общината след изтичане на 5-годишния давностен срок за погасяване да бъдат предавани на съдия изпълнител за образуване на дела.

ВРЕМЕ Е ОТНОВО ЗА ПРАЗНИЦИ, УТРЕ ПОСРЕЩАМЕ ЙОРДАНО...
С ПЪЛЕН ПЛОЩАД И МНОГО НАЗДРАВИЦИ ПОСРЕЩНАХА НОВАТ...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 29 Февруари 2024