logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3285273

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Отварят детските ясли и градини от 22 май

99olm

Детските градини в страната ще подновят работата си от 22 май.

Това съобщиха министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев днес. Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.

Общините сами ще вземат решение кога точно да отворят в периода от 22 май до 1 юни. В първия ден се очаква това да са основно частни забавачки. Повечето общински градини щели да отворят през следващата седмица. Преди това ще се питат родителите дали смятат да заведат децата си на забавачка.

Няма да има максимален брой на децата в група, за да не се стига до посещение на смени. Очаква се броят на децата в група да е по-малък от нормалния - около 10-12 деца, а в големите градове средно по 15 деца. Ако по изключение се получи многочислена група, директорите ще реорганизират работата, за да намалят броя на децата. Може да се мине и към полудневна организация.

Посещенията няма да са задължителни, а по желание на родителите. Отъствието от градина няма да води до спиране на социални помощи.

Ще се спазват противоепидемични мерки. Персоналът ще трябва да носи предпазни средства, да се прави честа дезинфекция, а здравословното състояние на децата да се проверява на входа.

Дистанция между децата в групите няма да се спазва. Няма да се смесват само малчуганите и персоналът от отделните групи.

В първия ден на приема ще се мери температурата на всяко дете с живачен термометър, тъй като дистанционните не давали точни резултати. Няма да се изисква контактна бележка от личния лекар или изследвания, които по принцип са нужни при дълго отсъствие от градина, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Образователният министър Красимир Вълчев препоръча на родителите да оставят децата си вкъщи, ако имат тази възможност. Според проучване на МОН 38% от родителите били готови веднага да пуснат децата си.

При случай на заразяване с коронавирус, ще се обявява карантина. Ако децата са контактували само с тези от своята група, само тя ще е под карантина. Ако има контакти с повече деца, под карантина ще е цялата градина и няма да се приемат нови деца. Ще се действа както при случаи на други заразни заболявания като варицела. В тези ситуации болните деца остават вкъщи, а тези, които са имали контакт с тях, продължават да ходят на градина, но се отделят от останалите.

"Нямаме притеснения за децата, а за персонала", коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

 Припомняме, че детските градини  бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите.

За отварянето на градините се обявиха много родители, които не могат да ходят на работа, тъй като няма кой да гледа децата им. Има обаче и семейства, които нямат намерение да пуснат децата си на градина.

 

mediapool.bg

Иван Горанов от НПГ - Гоце Делчев с първо място в ...
Петър Витанов към ЕК: Как ще бъдат подкрепени пил...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 25 Февруари 2024