logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3285431

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

От 31 май всички ученици отново на училище

7 mi 8 mi i 10 i klas se vrashtat v uchilishte 1

Три нови заповеди издаде служебният здравен министър днес.

Възрастните хора и тези с хронични проблеми се ваксинират с предимство пред всички останали в дните от понеделник до четвъртък. Това означава, че няма ограничения за всички, които не попадат в тези групи, да се ваксинират в посочените дни.

Съгласно едната Заповед от сряда, 19 май, се разрешава влизането в България на деца до 5-годишна възраст без направен PCR или антигенен тест.  За децата до 5 години, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС или на държава, посочена в заповедта, не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас.

Също от 19 май временно се забранява влизането в страната на пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение има само за  българските граждани или хората със статут на продължително пребиваване у нас, които пристигат от тези държави. Но те ще трябва да се под 10-дневна карантина. 

От 19 май спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, както и носене на защитни маски за лице. Това става ясно от втората Заповед на служебния здравния министър д-р Стойчо Кацаров, с която се отменят ограниченията в предходна заповед.

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици, става ясно още от заповедта. Отпада и забраната за провеждане на присъствено обучение във висшите учебни заведения. 

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Също от днес с друга заповед се изменя мястото на ваксиниране на възрастните хора над 60г. и тези с хронични заболявания - освен прои ОПЛ, също и във временните имунизционни пунктове. Другата промяна е, че тези хора ще се ваксинират приритетно в посоченото време, т.е. в дните от понеделник до четвъртък няма да се ваксинират само хората над 60г. и тези с хронични заболявания, а всички желаещи. Те обаче ще се ваксинират с предимство пред другите желаещи в посоченото време. 

Ето какво гласи текста в новата Заповед:

От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания, като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица.

 

Петър Витанов с конкурс за младежка кауза
В ход е полицейска операция "Абитуриенти" в цялата...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 25 Февруари 2024