logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3456071

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

От 1 юли влизаме в Гърция само ако имаме QR код

30433

Всички влизащи в южната ни съседка от утре, 1-ви юли, задължително трябва да са попълнили предварително декларация по интернет.

В декларацията се описват начина на пътуване - с подробности за превозното средство или полета си, дата на влизане и граничен пункт. Искат се лични и паспортни данни и подробна информация за контакт - като телефон, имейл и домашен адрес.

Тези, които ще пътуват до Гърция само за ден, не е нужно да попълват адрес на престой, а само града, в който отиват. 

Влизащите в Гърция трябва да опишат историята на пътуванията си в други държави и да посочат точния адрес, където ще отседнат. Както и свой близък за връзка.

И нещо много важно - формулярите трябва да се попълват минимум 48 часа преди пътуване. Това ще затрудни импулсивните пътувания. Формулярът вижте тук.

Съветникът в посолството в Атина Йоханес Крикорян подчерта, че новата форма на пътуване е задължителна. На въпрос можем ли, ако решим утре да пътуваме, днес да попълним декларацията, той заяви, че не можем. Законово установеният срок е най-малко 48 часа преди пътуване, поясни той.

В момента единствената възможност е електронно попълване на формуляра на английски език“, поясни Йоханес Крикорян, съветник в посолството в Атина.  След като всички данни са попълнени се чака втори имейл, с код, който да ни идентифицира на границата. 

Вторият имейл, който е важният, ще бъде с важния QR код. Той ще бъде получен до 48 часа и ще трябва да се представи на граничните власти.“, обясни Йоханес Крикорян. 

 Без този код границата няма да можем да минем.

На случайните тестове ще бъдат подложени само хора, които са пътували в рискови страни. Това не включвало България. Ако все пак ни направят тест, то трябва да останем на посочения от нас адрес в Гърция до излизането на резултата.

Българските граждани, които пристигат от други европейски страни ще бъдат изследвани.

Компромиси да минем границата без такава декларация и код са възможни само в краен случай - като срив на системата.

„Понякога падат системите, технологиите. В случай, че има такова нещо или блокира системата и не може някой да влезе, за да попълни формуляра, или пък ако на самата граница се появи такъв проблем, тогава на границата ще има възможност за старата процедура на хартиен носител”, каза Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България.

Не е ясно какво ще се случи, ако изберете да влезете в Гърция през пункта край Гоце Делчев, защото той не фигурира в сайта.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Ето и официалната информация за пътуванията до Гърция на МВнР на България

 

 

От 1 юли: Храната в ресторант - 9% ДДС, пуканките ...
Енергийната комисия в ЕП подкрепи включването на п...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 12 Юли 2024