logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2365253

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

"Обсерватория за наблюдение на птици" създават в Баничан

OIF18429846214
Известното с многото щъркелови гнезда гоцеделчевско село Баничан скоро ще има собствена Обсерватория за наблюдение на птици, разказа за БТА Димитър Попов от местния клон на Българското дружество за защита на птиците.

В нея ще има площадка за наблюдение и кът за отдих, които ще бъдат използвани за обучения, семинари, курсове и екотуризъм.
Идеята за изграждане на обсерваторията е от началото на годината, когато доброволецът към БДЗП - клон Гоце Делчев, при едно от проучванията си достига хълм над село Баничан, откъдето се вижда цялото село, както и съседните Огняново и Балдево. Оттук се открива чудесна панорамна гледка, виждат се също Рила, Пирин и Родопите, разказа още Димитър Попов.


Идеята се допълва и от секретаря на местното читалище "Изгрев" Румяна Джибова и в проекта се включва изграждане на беседка на хълма и екопътека с образователни табели по пътя към обсерваторията. Разходката до наблюдателната площадка ще разшири възможностите посетителите да добият представа за красотата и значението на района, както и за повече дейности, с които подрастващите да бъдат въвличани в преки грижи за опазване на природата и околната среда, допълни Димитър Попов.


По площадката вече се работи, а идеята е припозната от много хора. Подкрепа за изграждане на обсерваторията е получена от местното читалище "Изгрев", от община Гоце Делчев, както и от Югозападната държавно предприятие и гоцеделчевското горско стопанство. Обсерваторията е подкрепена и от приятели и съмишленици, както и от много дарители, посочи Димитър Попов.

OIF874823956р26

500-килограмова тиква расте в Гърмен
Заповядайте на тетрална постановка в Гоце Делчев
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 27 Октомври 2021