logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3455957

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Музеят в Гоце Делчев ще извършва теренни проучвания на крепостта "Момина кула" край село Делчево

394258270 346570064400631 2692882019030392376 n

Министерският съвет прие решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 3 години за извършване на теренни проучвания и консервация на късноантична и средновековна крепост „Момина кула“, разположена в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост в област Благоевград.

Имотът попада в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Гоце Делчев” към Държавно предприятие „Югозападно държавно предприятие” – гр. Благоевград.

Учреденото право на ползване е в полза на Общински исторически музей – Гоце Делчев за срок от 3 години за обезпечаване на теренни проучвания и консервация на късноантична и средновековна крепост „Момина кула“.

Решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска извършване на теренни проучвания и консервация в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост.

Късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“ е разположена в землището на село Делчево и заема площ от около 10 декара. Крепостта има неправилна форма - заема островърхо възвишение, от север и запад ограничено от дълбоки дерета, а от юг – със седловина, която го свързва с разклоненията на Южен Пирин. Крепостта Източното подножие на крепостта е заето от многобройните останки от подградието – неукрепените жилищни и стопански квартали. Откритите тук материали принадлежат към времето на Второто българско царство (XII – XIV век).

Безплатни ехографски прегледи на 16, 17 и 18 юли в...
Общинското ръководство честити юбилея на Неврокопс...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 12 Юли 2024