logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3455960

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Министърът на земеделието инспектира щетите от градушката в община Гърмен

2024 06 28 1.jpeg 623x416 q85 crop subsampling 2 upscale

Служебният министър на земеделито и храните Георги Тахов направи оглед на засегнатите от униюожителната градушка населени места в община Гърмен. Той се срещна със земеделските производители, чиято продукция бе унищожена от градушки.

По първоначални данни в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са засегнати около 2500 дка с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури.

Земеделските производители от Гърмен споделиха притесненията си, че в района градушките са зачестили в последните години и това се отразява на реколтата. Производител на дини и пипер посочи, че точно преди година, на същата дата, продукцията му пак е била унищожена от градушка.

Министър Тахов припомни, че към момента област Благоевград не е включена в противоградовата защита на земеделските площи.

2024 06 28 3.jpeg 623x416 q85 crop subsampling 2 upscale

Той допълни, че в районите, които вече са обхванати от системата на градозащита, се предвижда уплътняване с нови 24 ракетни площадки, които ще разширят периметъра на сега действащите командни пунктове. Стартът на дейностите е през тази година, като изграждането на новите площадки в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково е предвидено да продължи през следващите две години.

Допълнително работна група в МЗХ, съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, прави анализ за изграждането на нови полигони и площадки за превенция на градушки в областите, които в момента са извън обхвата на защитата с ракетен способ, като се отчитат и настъпилите климатични промени и зачестилите в резултат екстремни явления, заяви министър Тахов. Там, където не е подходящо използването на ракетен и самолетен способ за защита на продукцията, се предвижда пилотно внедряване на наземни генератори.

2024 06 28 4.jpeg 623x416 q85 crop subsampling 2 upscale

„Гарантирам, че всичко, което трябва да направи държавата, в лицето на МЗХ за установяване на пропаднали площи и унищожена продукция, констативни протоколи, тяхното придвижване и обработка, и изплащането на подпомагането, ще стане в бързи срокове“, заяви министърът на земеделието и храните.

Той припомни, че държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия се изплаща при 100% пропаднали площи, като подпомагането се предоставя под формата на директни помощи до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.

Фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" ще посети Гоце...
Любомир Гуцев поема ДЮШ на Пирин Гоце Делчев
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 12 Юли 2024