logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3359873

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Министърът на образованието се срещна с директори и учители от училищата в Гоцеделчевско

411186438752657781977266612156278880022604
Община Гоце Делчев беше домакин на работна среща на министъра на образованието с директори на училища от региона.
Десет пъти са се увеличили посещенията в платформата Дигитална раница през последните два месеца. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директори и учители от училища в община Гоце Делчев и региона. Той коментира възможностите, които дават дигиталните технологии и успешните примери на внедряването им в различни образователни институции по света.
„Разбира се дигитализацията не може да даде отговори на всички въпроси и трябва да отчитаме традициите на българската образователна система“, подчерта проф. Цоков.
По думите му при всяка трансформация и реформа е много важно да се чува мнението на хората, които са част от системата. „Затова и тези срещи по места са толкова важни, защото искам да чуя вашето мнение и вашето виждане за всички стартирани процеси по промяна“, каза още министърът.
411215264 375265798197724 7655843580912657885 n
В следващите месеци поетапно стартират конкурсите за директори като с приоритет ще се проведат тези, където училищата се управляват от 3 и повече години от временно изпълняващ длъжността ръководител. „Вярваме, че това са хора, които са навлезли в спецификата и ако имат желание да заемат за постоянно позицията, ще бъдат готови да отговорят на условията. След това поетапно ще продължим с навършилите години за пенсиониране с връчено предизвестие, а след това и с останалите“, обясни проф. Цоков. Предвижда се новите конкурси да бъдат аудио и видео заснемани, а в тях се засилват практическите задачи. „Искаме да адаптираме конкурсите към изискванията на новото време. Директорът вече не трябва да бъде един успешен администратор, а истински образователен лидер, който не само да се адаптира към променящия се свят, но и да е иноватор и визионер“, каза министърът.
В следващите дни Министерството на образованието и науката свиква национална среща на всички Регионални управления на образованието за подготовка на директорските конкурси, стана ясно още от неговите думи.
Срещата бе организирана от председателя на Съюза на българските учители д-р Янка Такева, която поздрави директорите и учителите от региона за високите резултати, които постигат.
„Социалният диалог стои в основата и успехите идват само тогава, когато всички ангажирани с образованието работим заедно и вървим ръка за ръка“, подчерта тя. Д-р Такева акцентира и на постигнатите резултати през последните години и очакванията за новия бюджет и средствата за учителите, заложени в него. „В основата на всички промени в образователната система стоят директорите и учителите. Затова е много важно да ги подкрепяме и да им осигуряваме възможности за още повече методическа подкрепа и квалификационни програми“, каза още тя.
Директорите поставиха пред министър Цоков актуални въпроси свързани с възможностите за обновяване на материалната база, особено на малките училища, трудностите им свързани с кандидатстване по някои от националните програми, разликата във финансирането на транспортните разходи на учениците от професионалните и профилираните паралелки, технологичното обновление и др.
На срещата присъстваха и заместник-кметът на община Гоце Делчев Саид Иброш, началникът на отдел „Образование“ Маргарита Енчева и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.
411192971 375265794864391 2171428153365684037 n
211 възрастни и хора с увреждания получават подкре...
Община Гоце Делчев изпълни проект „Техническа помо...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 25 Април 2024