R039726527489

Увеличават се хоспитализираните с ковидни пневмонии в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Kъм вчерашна дата те са 42-ма, двама са в реанимация.

В Гоце Делчев вече има два медицински центъра, в които са разкрити Ковид зони.

Още един медицински център от Гоце Делчев сключи договор със Здравната каса в Благоевград за разкриване на Ковид зона, в която се извършват преглед, диагностика и изписване на лекарства на пациенти.

Тази здравна услуга, която е напълно безплатна, тъй като се финансира с пари на държавата, вече ще се предлага в Медицински център-1 в Гоце Делчев, чийто управител е кардиологът д-р Михаил Маникатов.

Това е трети Ковид център в областта, първите два бяха разкрити миналия месец в МЦ „Артро” в Гоце Делчев  и МЦ „Доверие“ в Петрич .

Припомняме, че повечето от управителите на медицински центрове с обяснението „няма кадри“ се въздържат от разкриване на Ковид зони, въпреки че държавата им осигурява 30 000 лв. месечно финансиране. 

„Ковид зоните се изграждат доброволно, насила не става. Знаем за затрудненията и затова направихме промените в методиката за Ковид зоните за работния график и отпадането на изискването за специалност. Лекарят ще диагностицира и насочва. Сумата, която ще получава Ковид центърът, е 30 000 лв. месечно. Всеки пациент ще има право на 2 прегледа, изследвания, рентген, като държавата заплаща по 25 лв. на пациент. РЗИ ще раздаде пулсоксиметри за измерване на сатурацията. Осигуряваме повече здравна помощ, за да не се стигне до положение отново да се затваряме“, разясниуправителя на НЗОК проф. Салчев.

 

 

struma.bg