logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3425305

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Конференция по трансграничен проект се проведе в Гоце Делчев

375193040 682877990536687 2888774881530931994 n
Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подпомагане на предприемачеството (БИ-ГД) в партньорство с Центъра за научни изследвания и технологии (CERTH), Гърция и Университета на Македония, Гърция организираха трансгранична конференция „Иновативни подходи и решения за развитие на предприемачеството в трансграничния регион“. Конференцията е заключителна по проект Bu4Inno „Бизнес, основан на знания и иновации в земеделието и хранителната промишленост“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните бюджети на страните, участващи в Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.
БИ-ГД и Университета на Македония представиха резултатите и препоръките от проучвания в трансграничния регион на представители на бизнеса и на потенциални предприемачи. Сред предизвикателствата се открояват последствията от Ковид-19 и войната Русия–Украйна, инфлацията и нарасналите разходи, загуба на пазари и несигурна и силно динамична среда. И бизнеса, и потенциалните предприемачи осъзнават необходимостта от иновации и дигитализация, но достъпът до тях е затруднен и заради високата цена, и заради необходимостта от по-висока квалификация и компетентност на човешките ресурси, показват резултатите от проведените проучвания.
БИ-ГД представи новия комплексен подход и иновативно решение на предизвикателствата за развитие на успешно предприемачество, приложен по проекта. Той включва идентифициране на мотивирани млади хора, генериране и реална оценка на иновативни бизнес идеи, разработени обучителни модули с успешни примери на български предприемачи, които да отговарят на нуждите от обучение, практически уъркшопи и семинари.
Екипите на иновативните идеи с най-голям потенциал са направили и работно посещение в Търговско-промишлена палата – Солун, която е втората по значение и авторитет палата в Гърция. На място те са се запознали с услугите, които предоставят на бизнеса, визията за дигиталното и зелено бъдеще и подкрепата за стартиращи фирми. При посещение в технологичната лаборатория на CERTH са се запознали с възможностите, които науката и научните изследвания дават на бизнеса. Проведени са и срещи в Университета на Македония, където са обсъдени практики на взаимодействие между академия и бизнес, коментираха от БИ-ГД.
В конференцията се включиха представители на общини, Дирекция Бюро по труда, Областният информационен център, професионални гимназии от Гоце Делчев и Петрич, НПО, представители на бизнеса, читалища и други заинтересовани страни. Събитието протече хибридно, като онлайн се включиха гръцките партньори и представители на университети и научни институти, бизнеса и НПО.
375218610 682877967203356 2689973503407977875 n
Общински съвет Гоце Делчев с извънредно заседание ...
Панаирът в Гоце Делчев започва от 18 септември
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 19 Юни 2024