logologo

 

banner apteki mareshki   banner dzi   pirin imoti 377 100

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2152402

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Кметът на Сатовча Арбен Мименов: Най-опасни са свлачищата в Плетена, Жижево, Долен и Фъргово

8be4e0d4e915f342cd46e38d8bcf1cfb

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието.

Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента.

„Най-опасни са свлачищата в села Плетена, Жижево, Долен и Фъргово. Два квартала в село Слащен са без вода, но се надяваме до края на деня, водоподаването да бъде възстановено. Отводняват се и наводнените къщи в селата Сатовча, Годешево и Кочан“ – съобщи д-р Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

Според него, най-спешно трябва да бъдат укрепени свлачищата в село Плетена, които, при евентуално ново активизиране, застрашават живота и здравето на хората, чиито къщи вече са подкопани. Особено проблемно е  свлачището в южния квартал на селото, където има засегнати електрически стълбове с високо напрежение.

В момента се ремонтират пътните участъци към селата Плетена и Слащен, които са пропаднали, заради свлачища. Наета са техника и хора, които извършват в момента ремонтните дейности.

„Работим с подръчни средства, няма време за изчакване на проекти. Все още не сме получили никакви средства от държавата за справяне с бедствията, но очакваме такива“ – коментира още кметът д-р Мименов.

Припомняме, че при посещението си в Община Сатовча в първия ден на бедствието, премиерът Бойко Борисов обеща финансова помощ от държавата.

„Има заповед на премиера, според която, всеки ден до 20 ч. трябва да дадем писмено описание на щетите в районите с най-много поражения. Тези протоколи ще дадат информация на Министерски съвет да вземе съответните мерки за финансиране след нужното проектиране. Така че изчакваме да получим финансиране от държавата“ – уточни още кметът на Община Сатовча.

 

bnr.bg/blagoevgrad

Комисия започва проверки на реки и постройки в Гоц...
Вижте къде няма да има ток в общините Гоце Делчев,...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 03 Март 2021