logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3399106

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Изящен орел грейна на входа на Неврокопска митрополия

EC6C8A01 FCBC 441D B36B 1F8DEF569620

Ищящен орел грейна на входа на Невропопска света митрополия, като вече се нанасят и последните детайли за окончателното завършване на облика на сградата.

Припомняме, че сагата на Неврокопска митрополия започва още през 1999 година, когато старата сграда изгаря за една нощ.

Още на следващата година митрополит Натанаил възлага на един от най-добрите архитекти в България по това време - арх. Димов, проекта за нова сграда на Невропска митрополия, като заданието му било тя да бъде най-впечатляваща сред църковните сгради в България.

Такъв проект изготвя покойният вече архитект, който не успява да види прекрасното си творение завършено.

Строежът тръгва бързо и сградата за няколко години е покрита, осанката й е внушителна, а по архитектурен облик Неврокопска митрополия си съперничи с най-значимите институционални сгради в България, като размерът й дори надминава този на Духовната семинария в София.

В сградата ясно отчетлив е ортодоксалният готически стил, от който явно е повлиян.

Митрополит Натанаил дава пусков срок за духовната обител Стефановден 2011 година, но предвиденият бюджет за довършването на ювелирния проект се налага да бъде пренасочен. Неврокопска епархия изненадващо се намесва в сделката за хотелски комплекс "Неврокоп" и го купува, което замразява строежа. Следват тъжни години, в които Неврокопски митрополит Натанаил се бори с тежко заболяване, което го сломява, и той е погребан в двора на своята рожба – сградата на Неврокопска Митрополия.

Новият етап в строителството и довършването на сградата настъпва при новия Неврокопски митрополит – Серафим, който е ученик на Дядо Натанаил.

Малко известен е фактът, че преди да стане духовник, митрополит Серафим завършва ландшафтна архитектура. Той наема група млади архитекти, които да визуализират неговите идеи за допълване орнаментиката на фасадата. 

Това са арх. Витанов, който е ръководител на екипа и е родом от Гоце Делчев, арх. Цокова и арх. Николова . Невероятните мозайки пък са дело на сръбския скулптор Милан Филипович. 
Така след 20-годишна строителна сага днес новата сграда на Неврокопска митрополия накрая засиява с красотата си.

БСП-Гоце Делчев представи кандидатите си за кметов...
Започна подаването на заявления по проект „Грижа в...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 25 Май 2024