logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2334773

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Изложба разказва за планина Славянка и историята на региона

slavjanka izlojba

Постоянната изложба „Един ден в Славянка” разказва за едноименната планина и историята на района. Тя е създадена от Българска фондация Биоразнообразие.

Изложбата е подредена в хижа „Славянка”, стопанисвана от туристическо дружество „Момини двори“-Гоце Делчев.  

Осем табла описват историите на Сашо, Лати, Роси, Владо и Роко – членове на туристическа група и техния местен водач Петър. Главните герои споделят преживявания от своя туристически поход и търсят отговори на въпроси като: Защо Славянка е толкова стръмна? Защо по пътеките й няма вода? Какво е характерно за горите от черна мура и и др.

От паната с увлекателни илюстрации и текстове посетителите ще могат да научат повече и за биологията и заплахите пред животинските обитатели на планината като глухаря, мечката и др. Как крехки растения, като славянско котенце и дългошпореста теменуга, са се приспособили към сухи и бедни на почва места и коя е най-голямата опасност пред символа на Славянка алиботушкия чай, известен още като пирински или мурсалски чай.

Изложбата ни пренася и в героичното минало на региона. Дава полезна и интересна информация за една от най-ценните природни територии резервата „Али ботуш“, разстоянията от хижа „Славянка“ до върховете Голям Царев връх, Малък Царев връх, Гоцев връх, Шабран и др.

„Един ден в Славянка“ има за цел да привлече повече посетители в тази все още малко позната, но изключително красива планина. Да разкрие тайните на природното богатство, което се намира в нея и да привлече обществена подкрепа за неговото опазване.

Изложбата е част от дейностите на проект: "Оценка и управление на видове от фауната за опазване на биоразнообразието в трансграничните планински райони на България и Гърция: Прилагане на иновативни подходи за мониторинг и защита на регионално ниво“ с кратко име BIO-INNOVATE. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ЕФРР и от държавните бюджети на Република Гърция и Република България чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А "Гърция-България 2014-2020" .

За контакти:

За изложбата: Таня Шнел; моб. 0889300279; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За проект BIO-INNOVATE: Димитър Плачийски; моб. 0877918184; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

izlojba hija slavjanka sekretar na TD momini dvori

Талант от Гоце Делчев с театрална награда от нацио...
Мъж от Хаджидимово пострада при катастрофа край Ко...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 23 Септември 2021