logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2541686

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Днес е храмов празник на църквата "Св.Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев

1227414675391967690203310718117
На 11 май 2022 г. православната църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Днес е и храмов празник на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев.
В навечерието на празника бе отслужена празнична вечерня от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Тази сутрин в катедралния храм Неврокопски митрополит Серафим оглави богослужението и празничната Св. Литургия.
 
Повод за строителството на храм  "Св. Св. Кирил и Методий" стават дългогодишните ожесточени спорове от втората половина на XIX и началото XX век между привържениците на Цариградската патриаршия и Българската екзархия на кой да принадлежи близката църква „Успение на Пресвета Богородица“. Патриаршистите с подкрепата на османската администрация в Неврокоп, успяват да вземат връх. По тази причина българското екзархийско население взема решение да построи свой нов митрополитски храм. Изграждането му започва през 1904 година и продължава до 1907 година. По-късно се взема решение за пристрояване на висока четириетажна камбанария. Същата е изградена в 1914 година. В храма са пренесени иконите от несъществуващия днес параклис „Св. пророк Илия“, който е бил в много тежко състояние и готов да падне. Последният се е намирал в местността Старото гробе. Затова митрополитската църква носи името „Св. св. Кирил и Методий и св. пророк Илия“. Храмът е обявен за пеметник на културата от местно значение.

В катедрална църква "Св. Св.Кирил и Методий и Св. Пророк Илия" се съхраняват около 75 ценни икони, дело на зографи от Банската иконописна школа.
Велосипедисти от Германия отново посетиха град Гоц...
Трима малолетни от Гоце Делчев задигнаха два велос...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Вторник, 17 Май 2022