logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3355574

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

Трагедия! Двама мъже от Абланица загинаха след затрупване от земна маса при изкопни дейности в Перник

09876543234567898765678765456789222

Снимка: БНТ

Двама мъже от хаджидимовското село Абланица загинаха вчера при срутване на земна маса при изкопни дейности в град Перник. Мъжете са семейни, около 40 годишни.

Четирима работници бяха затрупани при изкопни работи за изграждането на канализация в квартал "Хумни дол" в Перник. Двама от тях загинаха на място, другите двама бяха извадени и откарани в болница без опасност за живота. Сигналът е бил подаден малко след 14:30 часа вчера.

От Инспекцията по труда в Перник заявиха, че изкопът не е укрепен правилно и това е причината за свличането на земната маса, съобщава БНТ.

Категорично не са спазени технологичните процедури и изисквания за подобни дейности, заяви пред БНТ Любомир Владимиров - директор на Инспекцията по труда в Перник. "Предстои да видим дали работодателят оценил рисковете, дали има изготвен план, но категорично на терен се вижда, че не са спазени необходимите условия за безопасен труд".

Мъжете са били затрупани 4 метра под земята, като според експерти изкопът не е бил укрепен правилно. Работниците са служители на частна фирма от Гоце Делчев, която от две години участва в строежа, възложител на който е община Перник. Не може да се твърди дали работниците са инструктирани, тъй като вчера не е иззета книгата за инструктаж. Те обаче са работили с лични предпазни средства, посочи Владимиров.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, а това трябва да стане с решение на проектанта още в началото на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 г., а работниците имат трудови договори, регистрирани в НАП.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 123, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Хандбалният "Пирин-64" Гоце Делчев излиза в решава...
Хандбалните надежди на "Пирин 64" Гоце Делчев с от...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 21 Април 2024