logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3399075

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

На детска градина - само деца на ваксинирани родители при нова Covid вълна

4cc90958235d07cd01a19cd9ae271b38

Представиха Национален план за справяне с пандемията от Covid-19, а  МОН започна кампания за ваксиниране  в детски градини и училища 

МОН започна информационна кампания за ваксиниране в детски градини и училища. Учител, които доброволно се ваксинира, ще получи допълнително по два дни платен годишен отпуск.

Съгласно плана, страната ще бъде разделена на 4 цветови зони. В случай, че попадаме в тъмночервената зона, т.е. при нова вълна, детските градини ще затворят последни, но при определено условие: само ако целият  персонал и родителите на децата са ваксинирани.

С документа са определени цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона - в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.

Определени са насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти, така и предвидените инвестиции в системата.

Разписани са и указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Посочено е и кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболяемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.

„При най-песимистичния вариант разходите ще са от около 500-600 млн. лв. Засега има само един начин да предотвратим следваща вълна и това е ваксинацията“, обясни д-р Кацаров и добави: „В разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. Болни не се ваксинират. Ваксините са ни необходими сега – като превенция.“

Националния план вижте ТУК.

Заместник-председател на Европейския парламент с п...
Проведе се пресконференция по проект „Енергийна еф...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 25 Май 2024