logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3289888

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

ДЪРЖАВНИЯТ ГЕНОЦИД СРЕЩУ ДЕЦАТА БЕЗ РОДИТЕЛИ ПРОДЪЛЖАВА

nasilie

В навечерието на най-светлия християнски празник Коледа, социалното министерство отряза 75 000лева от бюджета на Дом за деца „Иван Кюлев“ в град Гоце Делчев, което обрича децата в дома на нищета и лишения.

Това е пореден брутален акт на държавната администрация, която от началото на първото правителство на ГЕРБ е нарочила домовете за деца и чрез всевъзможни репресивни подходи цели тяхното пълно закриване.

Това се случва въпреки множеството сигнали, че Националната стратегия за деинституционализация на децата в България, практически се грижи за всичко друго, но не и за самите деца лишени от родителска грижа.

Недомислената стратегия създадена не от държавата и респективно от ресорното социално министерство, а от неправителствена организация, предвижда закриване на домовете за деца и разхвърляне на част от децата в тях по нови социални центрове из страната, създадени по бланкови евро проекти и разпространени из градове, села и паланки от пипала на същите тези неправителствени създатели на стратегията за закриване на старата домова система, което разобличава и тяхната финансова мотивация.

Тук „стратегията“ се пропуква за първи път, защото новите центрове са с капацитет до 14 деца(откраднат холандски модел), само че децата от домовете са много повече, а като бедност, смъртност и деца оставащи периодично без грижа, България далеч не е Холандия!

Така след като новите центрове са пълни „стратегията“ поглежда към мерките - осиновяване, приемната грижа и реинтеграция в семейна среда.

-          Осиновяването, обаче веднага отпада, тъй като кандидат осиновителите са ориентирани 99% към деца в бебешка и ранна детска възраст, а в Домовете за деца са настанени деца от 7 до 18 години, които често остават без грижа в по напреднала възраст поради претърпян семеен катаклизъм.

-          Приемната грижа, тя е добър социален модел. За съжаление също не решава въпроса в България, макар все повечето заинтересовани от този бизнес „приемни майки“ от малцинствата, които гледат целите си семейства с парите, които получават, за да отглеждат дете взето от дом. Ненормално е в държавната стратегия и съпътстващите я документи да няма достатъчни материални и образователни изисквания към приемните родители, а децата да се дават безразборно на безработни и неграмотни хора от малцинствата. Тук обаче отговор на въпроса – „Как неграмотен родител ще възпита едно дете, какво образование ще получи то и какви ценности?!“, трябва да даде някой от експертите по висшите етажи на властта или по-скоро тези от неправителствения октопод, на който е предоставен социалния сектор в България от години.

-          Последният подход в „стратегията“ – как да се отървем от децата лишени от родителска грижа, за да закрием домовете, се нарича Реинтеграция. Чудесен модерен термин, който би трябвало да означава реинтегриране на детето от Дом в семейната среда, която му е останала. И така зад думичката реинтеграция практически изхвърляме детето на улицата, по документи уж при биологичните му остатъци от семейство, които веднъж са го низвергнали и то е било настанено в Дом поради риск за живота му. Ефектът – в огромен процент от случаите детето спира да ходи на училище, скита, проси, става жертва и живее в здравен риск. Тук идва и констатацията, че 13% от българските деца са напуснали училище през предходната учебна година. Е, явно социалното министерство работи активно за създаването на неграмотни потребители на социални услуги, които обаче ще имат право на глас.

От другата страна стоят фактите, че домовете извървяха значителен път на реформа преди раждането на настоящата „стратегия“.

Факт е, че 95% от децата в домове завършват успешно средното си образование като по време на него посещават масови училища, а през останалото са в защитена среда, на топло, добре облечени и нахранени.

И да, отделни рецидиви в тези институции вероятно е имало, но все още остава без отговор въпроса - Защо не бяха закрити само лошите социални практики сред тях, а отново рушим всичко изградено с десетилетия вместо да го надграждаме?

И все пак, все още не е късно за един нов прочит за социалната политика на държавата към най-уязвимите и запазване на онзи необходим буфер от домове, както в голяма част от Европа.

Време е за повече държава в социалния сектор и по-малко икономически интереси, скрити зад добронамерена неправителствена маска.

Време е да спрем геноцида срещу децата лишени от родителска грижа!

ЗАМЕСТНИК КМЕТЪТ ВАЛЕРИ САРАНДЕВ ПОЛУЧИ ВАЖЕН ДОКУ...
ДОБРА НОВИНА! САНИРАНЕТО В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПРОДЪЛЖАВА!
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 29 Февруари 2024