logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3285376

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

ЧЕТВЪРТИЯТ ПЛОЩАД В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

mitropolit natanail

Площадът на кръстовището между улиците „Бяло море“ и „Търговска“ в централната част на град Гоце Делчев ще носи името на Неврокопския митрополит Натанаил. Предложението на кмета на община Гоце Делчев бе прието с пълно мнозинство от общинските съветници, като вече се обсъжда идея на площад „Неврокопски митрополит Натанаил“ да бъде поставен и бюст-паметник на владиката.

Натанаил Неврокопски е висш български православен духовник, Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година.

Той е роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско.

Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. На 10 октомври 1980 година става архимандрит.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията - изпадналия в разкол Пимен.

Той премества Неврокопската митрополия от Благоевград отново в Гоце Делчев, където й е мястото. През целия си път гради нови църкви и ремонтира стари, въвежда църковни училища за децата в епархията и укрепя устойте на християнството.

Почива след тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година.

Погребан е тържествено в присъствието хиляди духовници и миряни препълнили улиците и площадите на град Гоце Делчев.

По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополия в град Гоце Делчев.

ВРЪЧИХА ЕЖЕГОДНИТЕ НАГРАДИ ЗА ДЕТСКА РИСУНКА В ГРА...
Kметът, заместник-министър, областен управител и д...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 25 Февруари 2024