logologo

 

banner apteki mareshki   te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2436927

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Новини от Гоце Делчев и региона

БНБ пуска сребърна монета, посветена на 150 години от рождението на Гоце Делчев

MonetaGoceDelchev

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“ от серията с историческа тематика. Номиналната ѝ стойност е 10 лева, но ще се продава за 108 (сто и осем) лева. Тиражът на сребърната пара е 3 хиляди броя, съобщи централната банка.

На лицето на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу е изписана номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2022“.

На гърба на монетата е изображението на един от най-значимите български революционери Гоце Делчев, отстрани има надпис „150 ГОДИНИ“, а отгоре в полукръг „150 години от рождението на Гоце Делчев“.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Параметрите на десетолевката са – тегло 23,33 грама, диаметър – 38,61 мм. Тя с изработена с гладък гурт, среброто е с проба 999/1000, а качеството на изработката е мат-гланц, висше.

Монетата ще се продава от 17 януари в централната банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 17 до 19 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от централната банка до два броя монети, след което възпоменателната монета ще се продава без ограничения.

Ето и текста в брошурата, която придружава монетата:

Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, организатор и ръководител на националноосвободителното движение на българите от Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България,.

Роден в Кукуш (днешния Килкис в Гърция), той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце създава канали за прехвърляне в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския й конгрес (1896) участва в изработването на организационен устав и правилник. Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип. Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните й документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи.

Той вярва, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му.

Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница.

Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение.

България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

MonetaGoceDelchev1

Трагедия! Пожар отне живота на възрастен мъж в Гоц...
Специален календар ще подпомага превенцията в учил...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 19 Януари 2022