logologo

 

banner apteki mareshki   16651890 1883283131918856 2112384485 n   pirin imoti 377 100On Screen Facebook Popup by Infofru

Последвайте ни във Facebook!

Затвори

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 1973391

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Cactus garden 5

От 1 юли с 9% ДДС ще се облагат някои ресторантьорските услуги, доставките на книги и на пюрета и памперси.

От НАП заявяват, че не очакват това да доведе до намаляване на цените т.е. промени за потребителите не се очакват.

Заведенията за бързо хранене ще могат да ползват редуцираната ставка по ДДС, но само в определени случаи - те трябва да имат достаъчно маси за клиентите си, санитарен възел, персонал, който да отсервира след тях.

Това става ясно от дълго чаканото от бизнеса становище на Националната агенция за приходите (НАП), което трябваше да разясни прилагането на промените в Закона за ДДС. С тях от 1 юли с намалена 9% ставка се облагат ресторантьорските услуги, доставките на книги и на пюрета и памперси.

В кои случаи храната е с 9%

Най-проблемно ще се окаже прилагането на закона за заведенията за бързо хранене. От НАП се позовават на няколко решения на Съда на ЕС и обясняват, че с 9% ставка ще могат да продават тези от тях, които се намират в зоната за хранене в моловете (т.нар. food court), както и в тези места за бързо хранене, в които "се предоставя на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място, предоставят се мебели - маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление/климатизиране на заведението (когато същото е закрито помещение), поддържане на хигиената в заведението".

Под елементарно оборудване се разбира обикновен бар плот за консумация без каквато и да било възможност за сядане например.

Освен това трябва да има "обслужващ персонал, към който клиентът би могъл да се обърне при необходимост за разяснения относно предлаганите ястия и напитки и който формира индивидуални порции, съобразно индивидуалните поръчки на клиентите, предоставяне на прибори и други подобни, необходими за храненето, почиства масите в зоните за хранене". Т.е. логиката е, че освен храна се продават и съпътстващи услуги по приготвянето й, сервирането и отсервирането й.

Според данъчни консултанти от становището става ясно, че например каравана за бургери с три маси отпред няма да може да прилага 9% ставка. Но все пак се създава риск за нееднозначно тълкуване кой може да продава с по-ниския ДДС, като неяснотата винаги води до риск от злоупотреби - и от страна на прилагащите закона, и от страната на проверяващите ги след това.

С намалената ставка може да се облага и предлагането на "закуска, обяд или вечеря на блок-маса в ресторанти или в хотели и други подобни места за настаняване, когато не е включена в цената на услуга по настаняване".

Храната от каравани, будки и пуканките в кината ще са с 20% ДДС

С 20% ставка ще се облага доставката на храна за вкъщи, продажбата на храна от вендинг машини, минибар и магазини, включително от топла витрина, както и продажбата на храна от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта.

От НАП разясяват, че с 20% ще се облага и "продажбата на храна от каравани, фоайета на кина, павилиони/будки и други обекти на доставчици, предоставящи храна, когато анализът на цялостната сделка в качествено отношение показва, че елементите на предоставяне на услуги, които предхождат и съпътстват доставката на храните, не са с по-голяма тежест". Т.е. няма услуга по настаняване, сервиране и отсервиране на клиента.

С 20% ДДС ще трябва да се облага и продажбата на храна в автобуси и влакове, както и доставките на храни от детските кухни.

От становището на НАП не става ясно дали безалкохолните напитки като сок, кафе, вода, които се сервират в заведенията, също ще са с 9% ДДС, но по подразбиране би трябвало намалената ставка да важи и за тях.

Изрично обаче се посочва, че продажбата на вино, бира и алкохолни коктейли се облага с 20% ставка.

 

 

capital.bg

Добавете коментар


Защитен код
Обнови