logologo

 

banner apteki mareshki   16651890 1883283131918856 2112384485 n   pirin imoti 377 100On Screen Facebook Popup by Infofru

Последвайте ни във Facebook!

Затвори

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 1999278

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

covid19 bulgaria Copy 758x517

Обявиха извънредна епидемична обстановка от 14 май  до 14 юни . Тя заменя извънредното положение. Досегашните забрани за различни дейности се запазват, но се разрешават трансплантациите и разходките в парковете и градските градини на хора от всички възрасти.

Здравният министър Кирил Ананиев издаде 4-те заповеди, които влизат в сила от днес и ще действат до края на обявената извънредна епидемична обстановка (ИЕО), която замени извънредното положение.

С тях се продължават мерките и ограниченията, свързани с посещения на обществени места, пътувания, лечение на заболели, както и се утвърждават правилата за работа в условията на коронавирус. Според председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски тези противоепидемични мерки вече ще са „новата нормалност“ до пълното овладяване на коронавируса.

Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

До 14 юни остава забраната за посещения на игрални зали, дискотеки и барове, закритите площи на заведенията и моловете. Остава забраната и за учебни занятия, както и работата на детските градини. Сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха, че работата на яслите и градините може да бъде възобновена най-рано след седмица, ако наблюдението на работата им в други страни покаже, че няма риск за увеличение на заболеваемостта.

Парковете обаче вече са свободни за посещения за всички и няма ограничения. Спазването на дистанция от 1,5 м остава задължителна за всички хора, които не са от едно семейство и се намират на открити обществени места – паркове, улици, автобусни спирки и др. Носенето на предпазни маски, шалове или шлемове остава задължително за закритите обществени места – в градския транспорт, магазините, храмовете, държавната администрация, спортните и културни обекти.

В заповедта на министъра отново се казва, че остава забраната за масови спортни мероприятия, включително работата на фитнес клубовете, но се разрешава на професионалните футболни клубове да започнат триседмичен подготвителен период.

Футболното първенство пък може да започне на 5 юни, но без публика. Разрешава се и на спортистите да започнат подготовка в спортните бази по програмата им за олимпийските игри догодина.

Остава разрешението за посещения на музеи, галерии, библиотеки и кина, но с до 30% от капацитета им, но забраната за работа на театри и концерти остава.

За посещенията на хранителните магазини ще остане досегашната схема, при която от 8,30 ч. до 10,30 ч. ще бъдат допускани само хора на видима възраст над 60 години.

Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.

С нова заповед на министър Ананиев се въвежда задължителна изолация и болнично лечение на болните от коронавирус, които са над 60 г., независимо как протича заболяването при тях, както и за хората с хронични заболявания. Останалите за домашно лечение болни ще бъдат под задължителна изолация за 28 дни и до един отрицателен тест за вируса. Те са длъжни да не напускат дома си до края на изолацията.

Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

Остава и препоръката за организиране на работа от разстояние за всички работодатели, които могат да си го позволят. Останалите пък трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между работниците, средства за защита, както и да дезинфекцират редовно помещенията.

Заповед № РД-01-265/14.05.2020 г.

До 14 юни остава и забраната за влизане в България на чужденци, освен дългосрочно пребиваващите и техните семейства. Изключение се прави само за официални длъжностни лица, определени категории работници и транзитно преминаващите.

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови