logologo

 

banner apteki mareshki   16651890 1883283131918856 2112384485 n   pirin imoti 377 100On Screen Facebook Popup by Infofru

Последвайте ни във Facebook!

Затвори

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 1999285

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

kiril3.m.m1

Неврокопски митрополит Натанаил и отец Теофил, игумен на манастира в Хаджидимово, пред Дарик радио.

Хаджидимовският манастир "Св.Великомъченик Георги Победоносец", в който се пази най-значимата чудотворна икона на Свети Георги в България, е място обичано и символично не само за хората по долината на Места.

Манастирът има изключително интересна история, а уникалната икона на Св. Георги не само върши чудеса за хората.  Това е свято място, което св. Георги сам си е избрал и пази в годините, както ще чуете от разказа на Неврокопския митрополит Серафим, сам пребивавал като монах в манастира преди години.

Истории за взаимоотношенията между властта и Хаджидимовския манастир, за летните детски лагери, през които минават по над 400 деца годишно, за упоритостта с която манастирът се възстановява и поддържа с помощта на хората от региона чуйте от разговора на Кирил Вълчев с Неврокопския митрополит Серафим - тук.

95942778 318847552418483 7747954602066051072 n.m

40 годишният отец Теофил – за разлика от гордо кичещите се с длъжности политици – не се изтъква като игумен, защото смята, че истинският игумен на манастира е Свети Георги. Макар и да е единственият монах в манастира, той казва, че не се чувства сам, защото християнинът винаги има Бога за свой помощник и приятел, освен това в манастира има помощта на Свети Георги, на Света Богородица и на толкова много светии, а и най-вече обичта на хората към вярата към Бога …

Интервюто с  игумена на Хаджидимовския манастир отец Теофил можете да чуете тук .

Отец Теофил споделя мнението си за коронавируса :

„Като всичко останало в живота и света, коронавирусът не е нещо случайно. Това е част от Божията промисъл. Но ние с нашия ограничен човешки ум не можем да анализираме и обхванем напълно. А просто като всички останали изпитания в живота трябва да ги приемем с доверие в Божия промисъл, с желание да потърсим истински смисъл във всичко онова, което става. Защото понякога Господ се намесва в живота ни и го разбърква, за да може да го подреди. Това го виждаме непрекъснато и в нашия собствен живот всеки един поотделно. Хората, които идват и посещават манастира, съм бил свидетел – казва отец Теофил – как, примерно, е еднакво чудо и някой да вземе даден изпит, но е еднакво чудо и да не вземе този изпит, защото Господ във всеки от тези случаи промисля за всеки един от нас кое е полезното и спасителното. Но ние пък трябва да се опитаме да гледаме с вяра и с доверие към Бога по отношение на всичко онова, което ни сполетява. Затова Евангелието ни учи да бъдем благодарни за всичко. Всичко значи абсолютно всичко. Тоест ние трябва да благодарим и за лошото, не само за доброто, защото то ни учи, то ни калява, то ни прави по-предпазливи, отговорни, по-разсъдливи. И затова християните се учат да благодарят на Бога за всичко всеки ден.”

Според отец Теофил „нашата човешка логика и нашият ум са твърде ограничени, твърде помрачени, за да могат да видят нещата в такава перспектива, както Господ ги вижда в пълнота”.

„Бог не е автор на злото” – казва отец Теофил. „Бог не иска хората да страдат, да умират. Но всичко това се е случило някога назад във времето, когато хората са прекъснали съзнателно връзката с Бога, тоест прекъснали са връзката с източника на живота, с източника на радостта, любовта, мира. И оттогава насетне е настъпил този хаос, в който се намира светът и човекът, който е част от този свят … Бог е вложил своя закон в сърцето на човека, до което той се докосва най-вече чрез съвестта, която е много фин инструмент в ръцете на Бога, чрез който Той се опитва непрекъснато всеки ден да достигне всеки един от нас. Ето, всеки ден Бог чука в сърцето на човека, леко, нежно, настоятелно, търпеливо ... Понякога блъска вратата и влиза, защото трябва да ни спасява от някаква беда, в която се намираме, въпреки че всеки ден тропа, чука и очаква да Му отговорим, да Му отворим, да Го приемем като най-скъп гост, най-скъп приятел, най-бърз помощник, най-сигурен, най-доверен ...”

„Всичко съдейства за доброто и полезното на хората. Когато ние приемаме всичко с вяра, с отговорно отношение към себе си, към живота, който ни е дар от Бога ... когато се опитваме да търсим смисъла, на всичко, което правим, вършим и участваме ... тогава човек може да намери много повече удовлетворение и смисъл на живота си ... това, което липсва толкова очевидно в живота на днешния човек, особено на съвременните млади хора. Колкото и да имат свободата и възможностите да направят едно или друго, всъщност те не са напълно щастливи, защото тяхното щастие е свързано с нещо материално, земно, временно, което зависи от човешкия фактор и което не е трайно ... Вярата ни дава ценности, които устояват и каляват човека и учат на истинска радост, мир и любов, които дават една основа за нашия живот, твърда, на която ние да стъпим и на която да градим живота си ... А не плаващи пясъци, върху които съвременният свят живее с обърканите за смисъла на живота ценности, които преследват, всъщност, измамни вятърни мелници ...”  

От отец Теофил ще чуете и че „любовта и вярата са това, което дава надежда на човека да пребори всеки нездрав страх, защото ние знаем, че трябва да имаме само страх от Бога” …

kiril4.l.m

 

 

darikradio.bg


Добавете коментар


Защитен код
Обнови