logologo

 

banner apteki mareshki   16651890 1883283131918856 2112384485 n   pirin imoti 377 100On Screen Facebook Popup by Infofru

Последвайте ни във Facebook!

Затвори

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 2061558

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

medium 21

Създават Общинско предприятие „Никополис 2020“ в Гърмен. В него се очаква да работят 55 души.

Община Гърмен реши да създаде общинско мегапредприятие, което ще стопанисва стотици общински терени на територията на общината, гробищни паркове, археологически паметници, исторически паркове, тракийски светилища и др. и ще се грижи буквално за всичко: от прането в обществената пералня, през асфалтирането на улиците до дератизацията на мазета и шахти.

Регистрирането на Общинско предприятие „Никополис 2020“ бе гласувано на последната сесия.

Негова задача ще е и стопанисването и управляването на античен град Никополис ад Нестум, който е археологически и архитектурен паметник, разпрострян върху 14 км площ, ще се грижи за ландшафтно-исторически парк „Градище“ с праисторическо тракийско светилище в с. Долно Дряново, Туристическия информационен център в с. Огняново и недвижимите имоти за настаняване и спа процедури, които са общинска собственост.

Предприятието ще стопанисва още Долни и Горни минерални бани и хотелската част към тях, минералните извори „Долно миро“ и „Горно миро“ и прилежащите им басейни и сгради.

Задача на „Никополис 2020“ са още стопанисване и управление на горите от общинския поземлен фонд, изпълнение на горскостопанските планове, опазване на общинските гори от вредители и хора, залесяване, провеждане на сечи, защита срещу ерозия и порои.

Извън това предприятието ще води регистър на пчелните семейства в общината, ще организира извършването на перални и други услуги на общински, социални, здравни заведения, фирми и граждани и други.

За цялата тази всеобхватна дейност вносителят на идеята за предприятието – кметът на общината Феим Иса, е предвидил персонал от 55 души.

В администрацията ще бъдат назначени директор, 3-ма строителни работници и 1 домакин. 15 души – касиери, камериери и охрана, ще са заети в баните, на 5-има ще бъде поверена обществената пералня /3-ма перачи и по 1 гладач и 1 пакетировач, като последните нямат право да се разболяват или излизат в отпуск/, ще има и 9 души охрана. Със задачите, свързани с чистотата и поддръжката на парковете и зелените площи, залесяването и др. в цялата община, ще се грижат само 2-ма озеленители, а в чистотата ще работят 2-ма шофьори и 11 хигиенисти. Общинските гори ще се обгрижват от 1 лесничей и 2-ма инспектори, а в туризма, където е разпределена перлата на общината Никополис ад Нестум, ще се трудят 6-има продавачи на билети и охрана, 1 шофьор и 1 служител в информационния център. До момента само в Никополис ад Нестум работеха 4-ма служители.

Форматът на „Никополис 2020“ – предприятие, а не общинска фирма, предполага, че общината ще налива в него общински средства, а то ще трябва да връща в общинската хазна парите от продажба на билетчета и глоби. Тъй като общинското предприятие не е търговско дружество, то няма да има право да участва в обществени поръчки – например за асфалтиране на пътища или подмяна на тротоарни плочки, въпреки че те са му вменени като задължение.

Съгласно гласуваното на сесия решение, с което съветниците одобриха създаването на „Никополис 2020“, те вече му предоставиха за стопанисване и управление всички общински имоти заедно с имуществото в тях и възложиха на кмета да назначи директор. 

 

struma.bg

Добавете коментар


Защитен код
Обнови