logologo

 

banner apteki mareshki   16651890 1883283131918856 2112384485 n   pirin imoti 377 100On Screen Facebook Popup by Infofru

Последвайте ни във Facebook!

Затвори

merkez-baner

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 1880959

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

eAyTuXc4toTarLtEV12Gdis7a6T1aEZeTq5HAgDmJQHT34htzcL53VzuZJ6Ghh7QM6hjL52QGwg1

Най - късно до два месеца Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка, който се намира в Гоце Делчев, ще стане държавна собственост.

"Буквално чакаме два подписа и сагата най - сетне ще приключи, след като цяла година съм в България с тази мисия - да предадем безценния архив на баща ми на нашата родина", заяви Тодор Гаджев.

Той е син на основателя на института - д-р Иван Гаджев, който почина на 20 май 2017г. в Детройт, САЩ.

Тодор Гаджев е категоричен, че изричното желание на фамилията му, но най - вече това на покойния му баща, е този институт да остане в Гоце Делчев, родното място на доайенът на българската емиграция в САЩ  - д -р Иван Гаджев.

"Тук трябва да остане да функционира институтът, за да може посетителите да видят библиотеката, богатия архив и музейната експозиция.

Министерството на културата прие нашето предложение  и ще закупи част от имота ни - подземните помещения, втория и третия етаж. Без първия етаж, където има търговски обекти, които не са наша собственост. Това е знак, че институтът ще остане в този прекрасен град", смята Тодор Гаджев.

Той уточнява, че е направен опис на огромния архив. В института в Гоце Делчев в продължение на 6 месеца са работили историк, архивист и писател. Според него държавата най - вероятно ще иска съдействието и от община Гоце Делчев, за да може заедно да осигурят съхранението на библиотеката, архива и музейната експозиция и организирането на работата на института.

Много от документите на се познати на българските историци. Тези книжа хвърлят нова светлина върху рдеица исторически събития, много от които са свързани с ВМРО.

"Това тук е една своеобразна съкровищница, част от българската история. Със запазването на института ще е жива и паметта за баща ми, който посвети живота си да събира, издава, подрежда и откупува тези документи. Няма да се забрави делото му.", убеден е Тодор Гаджев.

А делото на родолюбеца д-р Иван Гаджев е наистина забележително.

Бащата на патриота - Илия Гаджев бил учител, силно ангажиран с каузата на ВМРО, но става жертва на масов разстрел край Добринище. След изчезването му народната власт стоварва цялата репресия върху семейството му. Иван Гаджев е принуден да премине нелегално строго охраняваната българо - гръцка граница на 3 юли 1968г., за да потърси политическо убежище в САЩ. Установява се в град Детройт. Дипломира се като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка.

Бил е активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка, секретар на ЦК на Македонската патриотична организация (МПО) за Северна Америка, Австралия и Европа, председател на МПО "Татковина" - Детройт и сътрудник на Български национален фронт (БНФ) на д-р Иван Дочев.

През 1976г. създава и ръководи Македоно - български научен институт "Св. Климент Охридски" в Детройт. След признаването на Република Македония от България на 16 януари 1992г. институтът се преименува и разраства като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка "Илия Тодоров Гаджев".

Д -р Гаджев отдава живота си за България. През 2001г., за да задоволи нуждите на института, построява специална триетажна сграда до родния си дом в центъра на Гоце Делчев и премества от САЩ натрупания огромен архив и библиотека.

Той поддържа връзки с учени от цял свят, интересуващи се от събитията на Балканския полуостров.

Пише 12 книги, спонсорира множество автори, изследвали историята на България, балканския полуостров, както и историята на българите в Северна Америка.

Целият му живот е посветен в служба на българския народ. Той се бори за защита на българщината и прави всичко възможно чрез своята дейност имената на заслужилите българи по света да не се забравят. 

ivan gadjev1

На снимката: д-р Иван Гаджев

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови