logologo

 

te max goce delchev banner    pirin imoti 377 100

banner-kino-paradiso

simaks

banner kare-algesa

rollmann 180px

Магнитни гривни за високо кръвно

banner 200 220 2

Брой прегледи на съдържанието: 3425373

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Народното творчество е дълбоката същност и непреходен знак за жизнената сила на българина. С това сме ценни за себе си, с това сме интересни за света. Тук, в Пиринския край, можете да се насладите на един истински празник от багри и звуци - на пъстрите шевици на народните носии и уникалните звуци на българските песни. В община Гоце Делчев функционират 9 читалища, всяко от които е ревностен пазител и продължител на родната традиция. Самобитните фолклорни състави към тях са търсен и предпочитан участник в национални и международни фестивали.

Експозицията на музея е разположена в къща, строена през 1877 година от български майстори в стил “български барок". Характерни са дърворезбованите тавани и врати, изработени от местни майстори - резбари, потомци на Дебърската резбарска школа.

Прочети още...

Народно читалище "Просвета" заема важно място в културно-просветния живот на населението на град Гоце Делчев, общината и района.

Прочети още...

Читалищната библиотека е единствената институция за библиотечно-информационно обслужване на населението както в самия град Гоце Делчев, така и в съседните три общини.

Прочети още...

Към читалище “Просвета” функционира първият самодеен фолклорен ансамбъл в България.

Прочети още...

Домът на културата в град Гоце Делчев е построен през 1998 година и от тогава се е утвърдил като най-популярният културен център в града и околностите му.

Прочети още...

Предучилищното възпитание и подготовка се осъществява в 1 детска ясла, 10 детски градини и в полудневни и подготвителни групи в някои училища в селата.

В община Гоце Делчев има 9 основни училища, 1 средно общообразователно училище, 1 профилирана гимназия, 2 професионални гимназии, 1 помощно училище и Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи. Във всички тях се обучават над 5000 ученика.

Обслужва населението на общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово.

Разполага с две болнични сгради и една административна.

Прочети още...